دستگاه شیکر از تجهیزات آزمایشگاهی و دستگاهی برای مخلوط کردن مایعات است. در واقع یک سرعت دهنده و کاتالیزور در تحریک واکنش ها در سطوح مولکولی مواد است. شیکر یکی از پرکاربرد ترین دستگاه ها در آزمایشگاه های تشخیص، اندازه گیری، کنترل کمی، کیفی و تحقیقاتی می باشد.از مهمترین مواردی که باید در دستگاه شیکر آزمایشگاهی به آن توجه داشته باشید هم زدن و مخلوط نمودن است، زیرا هم زدن مکرر و سریع مواد شیمیایی در تست آزمایش ها بسیار ضروری میباشد. هم زدن و مخلوط کردن در شیکر آزمایشگاهی بسیار مهم است؛ چون میزان هم زدن مکرر و سریع مواد شیمیایی در تست آزمایش ها ضروری می باشد.
مقایسه شیکر آزمایشگاهی و میکسرها
شکل ظاهری شیکر دارای سطح مسطحح است که فلاسک ها یا ظروف حاوی نمونه بر روی آن ثابت می شود. می توان گفت که شیکر ها در مقایسه با میکسر ها از عملکرد بیشتری برخوردار می باشند. چون در میکسر ها به دلیل هم زدن شدید گاهی احتمال آسیب به نمونه ها وجود دارد، اما شیکرها مواد را از لحاظ فیزیکی دست نخورده نگه می دارد.
انواع شیکر آزمایشگاهی و کاربرد هریک
انواعی از شیکر ها مجهز به سیستم گرمادهی و برودتی می باشند که در نقش کاتالیزوری شیکر در آزمایشات کمک می کنند. مخصوصا در زمان هایی که دمای واکنش باید تا دمای خاصی پایین بیاید. از دستگاه شیکر آزمایشگاهی در داخل انکوباتور، یخچال آزمایشگاهی و هود آزمایشگاهی نیز استفاده می شود. این بخش دارای اندازه های مختلفی می باشد و لوله ها و فلاسک هایی با ظرفیت و تعداد مختلف روی آن قرار می گیرد.
پارامتر های تنظیم شونده در دستگاه شیکر آزمایشگاهی معمولا زمان و سرعت مخلوط کردن می باشند. اگرچه دستگاه استیرر یا همزن مغناطیسی در سال های اخیر جایگزین شیکر در آزمایشگاه شده اما همچنان برای مخلوط کردن و هم زدن در حجم های زیاد از شیکر استفاده می شود.
شیکر آزمایشگاهی اوربیتالی (orbital shaker)
شیکر آزمایشگاهی اوربیتالی یکی از انواع شیکرهای مکانیکی میباشد که برای مخلوط کردن مواد در ظروف آزمایشگاهی استفاده میشود. این شیکرها توانایی ایجاد حرکت گردان دارند و در نتیجه، ظروف آزمایشی را به صورت یک حلقه به دور یک محور چرخانده و به این ترتیب، مواد در داخل آنها به طور یکنواخت مخلوط خواهند شد.
شیکرهای آزمایشگاهی اوربیتالی معمولاً دارای یک صفحه نگهدارنده هستند که بر روی آن ظروف آزمایشی قرار میگیرند. صفحه نگهدارنده دارای یک محور چرخشی است که به وسیله یک موتور میتواند به سرعت مورد نیاز چرخانده شود. در این نوع شیکرها، صفحه نگهدارنده معمولاً این شیکر قابلیت تنظیم زاویه و سرعت چرخش را ندارد. همچنین، برخی از شیکرهای اوربیتالی دارای کلیدهای کنترلی هستند که میتوان با استفاده از آنها سرعت و مدت زمان شیکر را تنظیم نمود.
شیکرهای آزمایشگاهی اوربیتالی برای مخلوط کردن مواد در ظروف آزمایشی با اندازههای مختلف قابل استفاده هستند. این شیکرها معمولاً در آزمایشگاههای شیمیایی، بیوشیمیایی، بیولوژیکی و دیگر حوزههای علمی به کار میروند. در کاربردهای آزمایشگاهی، معمولاً از شیکرهای اوربیتالی برای مخلوط کردن مواد در راههایی مانند رنگرزی، همزنی، ترکیب واکنشهای شیمیایی و بیولوژیکی، انجام آزمایشهای ایمنی، تشخیص ویروسها و بیماریها، و بسیاری دیگر از کاربردهای آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد.
شیکر آزمایشگاهی صفحه ای (Platform Shaker)
به شکل یک صفحه روی میز است، این صفحه به صورت افقی حرکت می کند و دارای ابعاد مختلفی می باشد. مایع مخلوط شونده درون ظروف آزمایشگاهی و فلاسک ها بر روی این صفحه قرار می گیرد و پس از تنظیم زمان و سرعت حرکت، صفحه حاوی نمونه با حرکت رفت و برگشتی جابجا می شود. به طور کلی اندازه صفحه و حداکثر میزان جابجایی از عوامل مهم در انتخاب این نوع شیکر آزمایشگاهی است.
شیکر آزمایشگاهی موجی (rocking shaker)
دستگاه شیکر آزمایشگاهی موجی (rocking shaker) یکی دیگر از انواع شیکرهای مکانیکی میباشد که برای مخلوط کردن مواد در ظروف آزمایشگاهی استفاده میشود. در این نوع شیکر، ظروف آزمایشی به جای چرخش، به صورت موجی به جلو و عقب حرکت میکنند. شیکرهای موجی معمولاً دارای یک صفحه نگهدارنده هستند که بر روی آن ظروف آزمایشی قرار میگیرند. صفحه نگهدارنده با استفاده از موتوری به جلو و عقب حرکت میکند و در این راستا، ظروف آزمایشی به صورت موجی حرکت میکنند. شیکرهای موجی معمولاً دارای قابلیت تنظیم سرعت، زاویه و دوره موجی هستند. همچنین، برخی از این شیکرها دارای کلیدهای کنترلی هستند که میتوان با استفاده از آنها سرعت و مدت زمان شیکر را تنظیم نمود.
دستگاه شیکر آزمایشگاهی انکوباتور (Incubator Shaker)
شیکر انکوباتور (یا شیکر حرارتی) ترکیبی از یک شیکر و انکوباتور می باشد. در واقع شیکر انکوباتور دستگاهی است که علاوه بر توانایی تکان دادن مخلوط، امکان نگه داشتن آن در شرایط مطلوب دمایی را نیز دارا می باشد. شیکر انکوباتور دستگاهی بسیار کارامد برای رشد سلول می باشد. زیرا توانایی تکان دادن و همزمان تامین اکسیژن و مواد مغذی در شرایط مطلوب اطراف محیط کشت را دارا می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شیکر های آزمایشگاهی و دریافت قیمت، با کارشناسان رشنو لب ارتباط برقرار کنید.
روتوشیکر (Rotoshaker) یا شیکر آزمایشگاهی خورشیدی
در این نوع شیکرها، ظروف آزمایشی بر روی یک صفحه چرخشی قرار میگیرند و به دور محور خودشان میچرخند. همچنین، این شیکرها دارای یک سیستم گرمایی هستند که به وسیله یک لامپ خورشیدی یا یک المپ LED، میتوانند حرارت را برای تعامل مناسب مواد فراهم کنند.
روتوشیکرها معمولاً در آزمایشگاههای بیوشیمیایی، بیولوژیکی، میکروبیولوژیکی و دیگر حوزههای علمی به کار میروند. در کاربردهای آزمایشگاهی، معمولاً از روتوشیکرها برای ترکیب و مخلوط کردن مواد در راههایی مانند رنگرزی، ترکیب واکنشهای شیمیایی و بیولوژیکی و بسیاری دیگر از کاربردهای آزمایشگاهی استفاده میشود.
انواع مدل های دیگر شیکر آزمایشگاهی:
- شیکر آزمایشگاهی اربیتالی IKA آلمان
کمپانی IKA از معتبرترین تولیدکنندگان تجهیزات آزمایشگاهی مانند هات پلیت مگنت و همزن مغناطیسی و … می باشد. این دستگاه شامل دورسنج و تایمر دیجیتالی (100 ساعت) است که قابل تنظیم در 40 تا 300 دور در دقیقه می باشد و ظرفیت آن 2 لیتر است. IKA به چند دسته تقسیم می شوند، در مدل ks260 دارای سرعت 500 rmp است و تحمل رطوبت آن 80 درصد است. دمای آن بین 5 تا 50 در حال تغییر می باشد. می توانید به صورت دستی در مواقع مورد نیاز آن را تغییر دهید. اندازه ی آن 420*98*360 mm است؛ اما در مدل ksl130 basic اندازه 316*98*270 mm می باشد. می توان گفت تفاوت های قیمتی در این 2 مدل بخاطر اندازه ی آن ها است.
- شیکر اربیتالی 2/5 کیلیویی آنالوگ , Ks130basic
- شیکر آزمایشگاهی اربیتالی 2/5 کیلیویی دیجیتالی , Ks130 control
- شیکر آزمایشگاهی اربیتالی 7/5 کیلیویی آنالوگ , Ks260basic
- شیکر اربیتالی 7/5 کیلیویی دیجیتالی , Ks260 control
- شیکر اربیتالی 15 کیلیویی دیجیتالی , Ks501 control
- شیکر لوله MS 3 basic
- ورتکس لوله Jenus
- شیکر انکوباتور رومیزی KS4000 ic
- شیکرلوله
- شیکر ارلن بالن
- شیکر رفت برگشتی ارلن بالن 15 کیلویی HS 501 digital ساخت IKA آلمان
- شیکر رفت و برگشتی ارلن 7/5 کیلویی HS260 control ساخت IKA آلمان
برای انتخاب شیکر آزمایشگاهی مناسب باید به سرعت ویبره، متغیر بودن سرعت و زاویه ی پلیت توجه نمایید.