RashnoLogo

اسید اولئیک

 

اسید اولئیک یا به عبارت دیگر اسید اولئیک مایعی روغنی شکل با رنگ قهوه ای متمایل به زرد است که در بیشتر روغن های طبیعی یافت می شود. جالب است بدانید که لغت اولئیک از کلمه روغن سرچشمه گرفته است. این ماده یک اسید چرب اشباع نشده به شمار می آید که در روغن ها و چربی های حیوانی یافت می شود. اولئیک اسید به شکل طبیعی بی رنگ و بی بو است. در حالی که رنگ آن در محصولات صنعتی، قهوه ای متمایل به زرد است.

خواص اسید اولئیک چیست؟
اسید اولئیک ماده ای است که در صنایع بسیار فراوانی اعم از دارویی، بهداشتی و آرایشی، دارویی، صنعتی خوراکی و … به کار گرفته می شود. جالب است بدانید که این ماده در مواد غذایی بسیار فراوانی همچون کره ، آجبل، انواع روغن ها، گوشت، انواع مغزها، دانه های چرب و .. یافت می شود. ناگفته نماند این روزها استفاده از این ماده جهت ساخت روغن های خوراکی و گیاهی مانند روغن های کلزا، هسته انگور و زیتون به شدت رواج پیدا کرده است.

جالب است بدانید که این اسید به عنوان یک اسید چرب امگا 9 حساب می شود. بسیاری از دانشمندان و محققان پیشنهاد می کنند که جهت پخت و پز و همچنین بخش های خوراکی ( به علت چربی ها و مواد مغذی مفید) از این ماده استفاده کنید.

مشخصات اسید اولئیک چگونه است؟
برخی از این خواص فیزیکی و شیمیایی این ترکیب کاربردی عبارتند از:

نام شیمیایی این ماده اسید اولئیک (Oleic acid) است.
این ماده در زمینه های بسیار فراوانی ( خوراکی، دارویی، آرایشی بهداشتی، درمانی، صنعتی و …) مورد استفاده قرار می گیرد.
فرمول شیمیایی این اسید به صورت C18H34O2 است.
نقطه ذوب آن 286 کلوین می باشد.
این ماده در آب نامحلول است.
در حالی که در متانول ترکیب  می شود.
چگالی اسید اولئیک 895/0 گرم بر سانتی متر مکعب است.
نقطه جوش آن چیزی حدود 633 کلوین می باشد.
ماده ای زرد رنگ و بدون بو است.
جرم مولی این ترکیب 47/282 گرم بر مول می باشد.
و …

کاربرد اسید اولئیک اسید چگونه می باشد؟
موارد استفاده از این ماده شیمیایی بسیار وسیع و فراوان است. در متن زیر قصد داریم به برخی از کاربردهای این ترکیب بپردازیم:

از این ماده در بخش های آرایشی و بهداشتی مانند ساخت لوسیون های نرم کننده، صابون و … استفاده می شود.
در واقع این نوع اسید از مواد اولیه برخی از محصولات مانند لیموناد، بستنی، ادویه ها، سس ها و… پخته شده است.
اولئیک اسید منجر به کاهش میران کلسترول خون می شود و از افزایش دوباره آن جلوگیری می کند.
از این ماده در بخش صنعت به طور بسیار وسیعی جهت ساخت انواع شیشه های رنگی استفاده شود.
این ماده یکی از مهم ترین مواد جهت ساخت انواع داروها می باشد.
چربی موجود در این ماده، سالم است و میتوان این ماده را در برنامه های رژیم غذایی قرار داد.
تنظیم کننده قند خون است.
تقویت کننده سیستم دفاعی و ایمنی بدن است.
این ماده سبب مرطوب ماندن پوست شده و از پیری زودرس جلوگیری می کند.
استفاده از این ماده باعث افزایش رشد مو و مانع از ریزش آن می شود.
از بین برنده برخی از عوارض پوستی مانند اگزما است.
در برنامه های رژیم غذایی، استفاده از این ماده سبب کاهش وزن می شود.
منجر به بهبود جریان گردش خون ( در سیستم های عروقی و قلبی) می شود.
یکی از ماده های مهم جهت از بین بردن سلول های سرطانی ( سرطان سینه در خانم ها) می باشد.
استفاده از این ماده باعث کاهش التهاب درون بدن خواهد شد.

بسته بندی و نگهداری اسید اولئیک چگونه است؟
جهت حفظ کارایی و کیفیت اولیه این ترکیب لازم است که آن را در بسته بندی های اولیه خود دور از نور خورشید، یخبندان و سرما ذخیره و نگهداری کنید. از آنجایی که این ماده اشتعال زا است، در صورت تماس این ماده با هر نوع حرارتی، شعله ور می شود. برای خاموش کردن شعله های آن بهتر است که از پودرهای شیمیایی و عوامل خاموش کننده به جای آب استفاده کنید.

این ماده شیمیایی را در فله ها و بشکه های 220، 190 و 180 لیتری عرضه می کنند.

ظروف مناسب برای حمل و نقل، نگهداری و توزیع اسید اولئیک بایستی ار جنس استیل ضد زنگ، استیل گالوانیزه، کربن استیل، کربن استیل روکشی شده ( با پلی استر، اپوکسی یا PVC ) باشد. این ماده شیمیایی به شرطی در شرایط مناسب انبار نگهداری و درب ظروف بسته باشد 2 سال تاریخ انقضاء دارد.

مزایا اسید اولئیک چیست؟
در درجه اول اسید اولئیک به وسیله سلول های بدن جهت سیالیت مناسب غشاء لازم و ضروری است. زیرا با داشتن این لایه ضخیم، جهت مبارزه با بسیاری از عوامل بیماری زا، واکنش به هورمون ها و انتقال مواد معدنی بسیار مناسب است. ناگفته نماند این الگو یک منبع بسیار مهم انرژی برای سلول های بدن می باشد و از آن جهت برای سنتز و تولید برخی از متابولیت های ضروری مورد استفاده قرار می گیرد.

این روغن، خواص درمانی بسیار بالایی دارد و به عنوان یک ماده ضد التهاب برای تکسین نمودن دردهای پوستی مانند روزاسه، اگزما کمک شایانی می کند.

مزایای خرید اسید اولئیک در ساخت محصولات مراقبتی پوست
این ماده به علت خاصیت امولسیون کنندگی بالایی که دارد ، یکی از اجرای مهم و اصلی جهت ساخت بیشتر محصولات مراقبتی پوست می باشد. این ویژگی خاص سبب ایجاد رطوبت و در نتیجه منجر به افزایش بافت پوست و همچنین حس لطیف در پوست می گردد. همین امر سبب افزایش درخواست جهت خرید این اسید و محصولات حاوی آن می شود.

مضرات اسید اولئیک
این ماده در دسته مواد ایمن و مفید قرار دارد و در مواد غذایی فراوانی وجود دارد. مازاد بر فواید و خواصی که این ترکیب دارد. در برخی از مواقع ممکن است که سبب تحریک شدن دستگاه تنفسی و غشای مخاطب شود. ممکن است که در برخی از افراد سبب آلرژی های پوستی گردد. این ماده اشتعال پذیر است بهتر است که در محیطی مناسب و خنک نگهداری شود.

خرید و فروش این ماده در طی چند سال اخیر رواج بسیار بالایی پیدا کرده است. افزایش تقاضا جهت تولید این محصول مرهون افزایش ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی و … می باشد. جالب است بدانید که کشورهای قاره اقیانوسیه و آسیا بزرگترین و اصلی ترین خریداران این ماده شیمیایی می باشند. کشورهای اندونزی، تایلند و مالزی اصلی ترین تولید کنندگان اسید اولئیک در قاره آسیا می باشند. کشورهای هند و چین بزرگترین خریداران این ترکیب هستند.

نحوه تولید اولئیک اسید چگونه است؟
در حقیقت فرایند تولید این ماده کاربردی و مفید با توجه به نوع استخراج آن، فرق دارد.

تولید از طریق منابع گیاهی:

موضوع مهمی که در رابطه با نحوه تولید این ماده لازم است بدانید، اینکه این ماده به طور طبیعی تولید نمی گردد. تولید صنعتی و همچنین فروش این ماده از روغن درخت زیتون یا پیه گوسفند انجام می گیرد. به وسیله فرایند صابونی سازی این ماده را به تری گلیسیرید ( در حقیقت همان اسید اولئیک) تبدیل نمود. در نهایت زمانی که دمای این واکنش به کمک بخار به بیشتر از 100 درجه سانتی گراد رسید، برای هیدرولیز کردن، از یک محلول قلیایی استفاده می کنند. به این ترتیب، این اسید تحت تاثیر اسید کربوکسیلیک و آلکان ها قرار می گیرد. در آخرین مرحله برای جداسازی این ماده کاربردی، از روش تقطیر استفاده می شود.

جهت تولید این ماده شیمیایی از منابع حیوانی می توان استفاده کرد.

تولید به روش آزمایشگاهی

جالب است بدانید که تولید این ترکیب شیمیایی از منابع حیوانی و گیاهی کار دشواری است و به نیروی کار، هزینه و انرژی زیادی نیاز دارد. در نتیجه جهت تولید اسید اولئیک در آزمایشگاهی به روش های مختلفی تولید می شود در متن زیر به روش کلی و رایج این ماده می پردازیم:

قبل از هر چیزی از الکیل بنزن جهت تولید این ماده شیمیایی استفاده می کنند. در این روش برای کاتالیست این ماده از سولفونیک اسید استفاده می کنند. مواد تولیدی از این واکنش مخلوط گوناگونی از اسیدهای چرب می باشد که برای تولید این اسید، بایستی این ماده را پالایش و در نهایت جداسازی کرد.

روش دیگر: در این روش اسید اولئیک، تحت اثر واکنش الکل و کربوکسیلیک قرار می گیرد. محلول به دست آمده در محلول های آبی به راحتی حل می شود و منجر به تولید صابون هایی به نام الولات می گردد و ید را در تمامی قسمت های پیوند دوگانه هیدروژن، اضافه می کنند. جالب است بدانید که اکسیداسیون این پیوند با سرعت کمی در هوا انجام می گیرد. کاهش اسید کربوکسیلیک سبب تولید الکل خواهد شد. اوزونولیز اسید اولئیک مسیر بسیار مهمی جهت اسید آزلالیک می باشد.

استرها به کمک اسید آزلالیک برنامه کاربردی و خاصی در روانکاری و همچنین پلاستیک را پیدا خواهند کرد.

جهت آشنایی با سایر مواد شیمیایی مورد نیاز در آزمایشگاهها اینجا کلیلک کنید.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در صورت نیاز با شماره 09017318079 تماس بگیرید