RashnoLogo

دماسنج چیست؟| انواع دماسنج و کاربرد هر یک

دما سنج و انواع آن

یکی تجهیزات آزمایشگاهی که در اکثر خانه ها، محل کار و یا حتی اتومبیل ها وجود دارد دماسنج است. درباره دماسنج، دما و اندازه گیری آن سولات بسیاری ممکن است به ذهن افراد خطور نماید. دماسنج وسیله ای می باشد که برای اندازه گیری دما مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله در انواع مختلفی وجود دارد و برای مصارف متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد، در این مطلب از رشنولب به طور کامل درباره این کالا و کاربردهایش همراه ما باشید.

انواع دماسنج ها:

  • دماسنج دیجیتال
  • دماسنج ترموکوپل
  • دماسنج لیزری
  • دماسنج الکلی
  • دماسنج جیوه ای

دماسنج جیوه ای و الکلی:

دماسنج جیوه ای و الکلی از جمله دماسنج های رایج و قدیمی هستند که برای اندازه گیری دما در استفاده های مختلف از جمله پزشکی، آزمایشگاهی و صنعتی کاربرد دارند. هر دو نوع دماسنج از انبساط و انقباض مایع درون مخزن مدرج برای نشان دادن دما استفاده می کنند.

 

 

دماسنج الکی و جیوه ای

مزیت دماسنج الکلی

  • دقت کمتری نسبت به دماسنج جیوه ای دارد.
  • محدوده دمایی کمتری را اندازه گیری می کند.
  • به دلیل ایمن تر بودن نسبت به دماسنج جیوه ای، جایگزین آن است.

مزیت دماسنج جیوه ای

  • دقت بالایی دارد.
  • محدوده دمایی وسیعی را اندازه گیری می کند.
  • به دلیل خطرناک بودن جیوه، استفاده از آن در حال منسوخ شدن است.

انواع دماسنج جیوه ای:

  1. دماسنج جیوه ای بالینی
  2. دماسنج جیوه ای آزمایشگاهی
  3. دماسنج جیوه ای صنعتی

نحوه کار:

اساس کار هر دو این دماسنج ها همانند یکدیگر می باشند. برای استفاده از آن ها انتهای این وسایل را که مخزن الکل و یا جیوه می باشد باید در تماس با نمونه ای باشد که قصد داریم دمای آن را اندازه گیری نماییم،مدتی صبر میکنیم تا دمای آن ثابت شود سپس دماسنج را طوری نگه می داریم که بتوانیم الکل یا جیوه درون آن را ببینیم، در این صورت عددی که میبنیم را گزارش می کنیم.

دماسنج دیجیتالی

دماسنج دیجیتال از سنسور الکترونیکی برای این کار استفاده می‌کند. دمای اندازه‌گیری شده روی صفحه نمایش دیجیتالی نمایش داده می‌شود. دماسنج‌های دیجیتال به دلیل دقت بالا، سرعت اندازه‌گیری سریع، سهولت استفاده و قیمت مناسب، در مقایسه با دماسنج‌های جیوه‌ای و الکلی، محبوبیت بیشتری دارند.

 

دماسنج دیجیتالی

انواع دماسنج‌های دیجیتال:

  1. دماسنج دیجیتال دهانی
  2. دماسنج دیجیتال زیربغلی
  3. دماسنج دیجیتال پیشانی
  4. دماسنج دیجیتال گوش
  5. دماسنج دیجیتال محیطی

نحوه کار:

این دماسنج ها معموات بر اساس ترمومتر کار می کنند و خودشان دما را به صورت لحظه ای گزارش می کنند. سرعت اندازه گیری تغییرات دما در این دماسنج ها بسیار مناسب است. چنانچه قصد کتار کردن با این دماسنج را داشتید کافیست تا سنسور آن را در تماس با نمونه قرار بدهید.

دماسنج لیزری

دماسنج لیزری

 

نحوه کار:

این دماسنج ها به راحتی می توانند از دور دما را اندازه گیری نمایند. برای اندازه گیری دما توسط این دماسنج کافی است تا نوک آن ها را به سمت نمونه ای که قصد دارید دمایش را اندازه گیری نمایید و قرار دهید، دما را از روی صفحه نمایش دماسنج بخوانید.

این دماسنج ها برای اندازه گیری دمای هوا به هیچ وجه مناسب نمی باشد و دمای سطح روبروی خودش را گزارش خواهد داد.

دماسنج ترموکوپل

نحوه کار:

نحوه کار با ترموکوپل بسیار شبیه به دماسنج دیجیتال ترمومتری می باشد، کافیست سنسور آن با نمونه در تماس قرار گیرد.

کاربرد دماسنج

دماسنج یا ترمومتر، دستگاهی میباشد که برای اندازه‌گیری دما استفاده می‌شود. کاربردهای دماسنج به شرح زیر است:

1- صنعت: در صنایع مختلف مانند برق، الکترونیک، شیمی، فلزات، خودروسازی و… برای کنترل دمای دستگاه‌های مختلف استفاده می‌شود. به عنوان مثال، در کارخانه‌های فولاد، دماسنج جهت کنترل دمای فولاد و تنظیم دمای کوره‌های ذوب استفاده می‌شود.

2- پزشکی: در پزشکی، دماسنج به عنوان ابزاری برای اندازه‌گیری دمای بدن و تشخیص تب استفاده می‌شود. همچنین، در بخش‌های مختلف پزشکی مانند بخش جراحی، دندان‌پزشکی و گوش، حلق و بینی نیز از دماسنج استفاده می‌شود.

3- آشپزی: در آشپزی، دماسنج برای اندازه‌گیری دمای غذا و بررسی آن برای اطمینان از طبخ کامل و بهینه استفاده می‌شود.

4- هواشناسی: در هواشناسی، دماسنج به عنوان یکی از ابزارهایی که برای اندازه‌گیری دما در هوا استفاده می‌شود، به کار می‌رود. این دماسنج‌ها به عنوان تجهیزاتی که به طور مداوم دمای هوا را اندازه می‌گیرند، در پیش‌بینی هوا و پیش‌بینی شرایط جوی به کار می‌روند.

5- علمی: در علوم مختلفی مانند فیزیک، شیمی، بیولوژی و نجوم، دماسنج به عنوان یکی از ابزارهای اصلی برای اندازه‌گیری دما و کنترل آن به کار می‌رود. به عنوان مثال، در فیزیک، دماسنج جهت اندازه‌گیری دمای اشیاء و مواد استفاده می‌شود.

 تاریخچه دماسنج

اولین ابزار علمی را برای اندازه‌گیری درجه حرارت، در سال ۱۵۹۲ توسط گالیله اختراع شد، او یک بطری شیشه‌ای گردن باریک انتخاب کرده بود. بطری با آب رنگی تا نیمه پر شده و به صورت برعکس در یک ظرف با آب رنگی قرار گرفته بود. با تغییر دما هوا آب بطری منبسط یا منقبض می‌شد و آب در گردن بطری بالا یا پایین می‌رفت. این وسیله او بیشتر جنبه دما نما داشت و ابزار دقیقی برای اندازه گیری دما نبود.

  • دوک فردینالند توسکانی، در سال ۱۶۳۵ دماسنجی ساخت که در آن از الکل (که در دمایی خیلی پایین‌تر از دمای آب یخ می‌بندد.) استفاده کرد.
  • در سال ۱۶۴۰ دانشندان ایتالیایی دماسنج جدیدی که در آن جیوه به کار رفته بود، اختراع کردند.

سخن پایانی

در این مطلب از رشنولب به طور کامل درباره انواع دماسنج و کاربرد هایش صحبت کردیم، چنانچه قصد خرید این محصول را داشتید با شماره گیری تلفن زیر با ما ارتباط برقرار نمایید و محصول را سفارش دهید.

 

 

4.2/5 - (53 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در صورت نیاز با شماره 09017318079 تماس بگیرید