تجهیزات ازمایشگاهی چیست؟
آزمایشگاه از عجیب ترین و جذاب ترین فضاهای کاری است و مهمترین دلیلی که این محیط را خاص نموده است تجهیزات آزمایشگاهی میباشد. شناخت و نحوه کار با این ابزارها به زمان و تجربه زیادی نیازمند است، ناگفته نماند که وسایلی که مورد نیاز آزمایشگاه است با توجه به نوع کاربری آن انتخاب میشود. در این مقاله از رشنولب قصد داریم تا توضیحات کاملی را درباره تجهیزات آزمایشگاهی ارائه دهیم همراه ما باشید.
تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟
یکی از مجهزترین مراکز آزمایشی، آزمایشگاه پزشکی است. آزمایشگاه ها مکان هایی برای جمع آوری اطلاعات دقیق از نمونه میباشد، به همین دلیل پزشکان برای اینکه از تشخیص خود مطمئن شوند از بیمارهای خود میخواهند تا به آزمایشگاه مراجعه کنند. اینکه چگونه آزمایشگاه اطلاعات بسیار دقیق را ارائه میدهد، سوالی است که افراد زیادی به دنبال پاسخش هستند.
آزمایشگاه این کار را به وسیله تجهیزات آزمایشگاهی انجام میدهد، این ابزارها برای اندازه گیری دقیق ساخته شده شده اند پس میتوانیم به وسیله این ابزارها به مشاهده و اندازهگیری دقیق بپردازیم، این حد از محاسبات با چشم های عادی و بدون تجهیزات کاملا غیر ممکن است. در آزمایشگاهها واکنش های شیمایی مختلف و فراوانی انجام میشود به همین دلیل کیفیت تجهیزات آزمایشگاهی در آزمایشگاه بسیار مهم میباشد. این وسیلهها باید دارای توان بالایی برای مقاومت در برابر واکنشهای انجام شده را داشته باشند.
تجهیزات آزمایشگاهی صنعتی:
تجهیزات آزمایشگاهی صنعتی، از مهمترین تجهیزات تخصصی میباشد، به عنوان مثال دستگاه تصفیه آب صنایع مواد غذایی و یا داروسازی در صنایع نفتی استفاده نمیشود. همانگونه که دستگاه اندازه گیری میزان سولفور در نفت برای صنایع غذایی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
لیست تجهیزات آزمایشگاهی
زمانی که میخواهیم یک آژمایشگاه را براساس کیفیت و کارآمدی آن بررسی نماییم، تجهیزات جزو اولین چیزهایی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرد و به بررسی آن باید بپردازیم. تجهیزات آزمایشگاهی به سه دسته کلی و مجزا تقسیم بندی میشوند و زمانی میتوانیم ادعا کنیم که آزمایشگاهی کارآمد و مناسب داریم که هر سه این وجوه تجهیزات در کنار هم باشند. لیست تجهیزات آزمایشگاهی به شرح زیر است:
- تجهیزات زیر بنایی: شامل تجهیزاتی میباشد که محیط آزمایشگاه را برای سایر فعالیت ها آماده مینماید که این تجهیزات شامل گزینه های زیر میباشد:
- سکوبندی: سکوبندی اضافه کردن سازه ای یک طرفه و یا دو طرفه به فضای آزمایشگاه میباشد که برروی آن انواع قفسه ها٬ کابینت ها و سینک های آزمایشگاهی قرار میگیرند و خود به نوعی میز کار نیز میتوانند باشند.
- میز آزمایشگاهی: میزهای مختلفی که در آژمایشگاه برای انجام آزمایش ها و یا فعالیت ها به صورت اختصاصی تعبیه میشوند. از مهم ترین ویژگی این میز ها ضد ارتعاش بودن آن ها است. این میز ها در انواع مختلفی مانند میز های وسط٬ شست و شو٬ تحریر و…. تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرند.
- کابینت آزمایشگاهی: مهم ترین آیتم تجهیزات پزشکی به شکل سازه است که در آزمایشگاه های مختلف به خصوص آزمایشگاه های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. این کابینت ها به صورت دیواری و زمینی تولید شده اند و کاربرد دارند. از این کابینت ها برای نگهداری و طبقه بندی لوازم آزمایشگاهی استفاده میشود.
- سینک آزمایشگاهی: محلی برای شست و شوی مواد شیمیایی و ظروف آزمایشگاهی که عمدتا در سه جنس سرامیک٬ اپوکسی و پروپیلن طراحی و تولید شده اند.
- هود آزمایشگاهی: هود آزمایشگاهی در آزمایشگاه های صنعتی برای خارج نمودن بخارات و گازهای سمی استفاده میشود، در کنار این موارد هود دیگری نیز به نام هود پزشکی ممکن است با توجه به هدف ساخت آرمایشگاه استفاده شود که آن برای ایجاد شرایط مناسب کشت باکتری ها و قارچ ها کاربرد فراوانی دارد.
- دستگاه های آزمایشگاهی: به نمونه ای از تجهیزات آزمایشگاهی که از آن ها برای انجام آزمایش ها، آنالیز ها و تحلیل ها، اندازه گیری و تست استفاده خواهد شد، دستگاه های آزمایشگاهی می گویند که در هر آزمایشگاه با توجه به رویکرد ها٬ نوع خاصی از آن ها استفاده می شود. از نمونه این دستگاه ها میتوان به آون یا فور٬ انکوباتور (محیطی ایزوله برای کشت سلول و بافت)٬ PH متر، هات پلیت مگنت ٬اتوکلاو و… اشاره کرد.
کاربرد تجهیزات آزمایشگاهی
هر یک از وسایلی که در آزمایشگاه مورد استفاده قرار گیرد، کاربرد خاصی دارد. برخی از تجهیزات آزمایشگاهی وجود دارند که وجود آن ها در آزمایشگاه ضروری است. بعضی از این تجهیزات وسایلی ساده و برخی دیگر پیشرفته میباشند. در این بخش مهمترین تجهیزاتی که در آزمایشگاه وجود دارد را نام میبریم و درباره کاربرد آنها نیز توضیحاتی را خواهیم داد همراه ما باشید.
سانتریفیوژ
بسیاری از ما با سانتریفیوژهایی که در نیروگاههای هستهای وجود دارند، آشنایی کامل داریم. اما سانتریفیوژ کاربرد زیادی در آزمایشگاهها دارد. این دستگاه با بهرهگیری از نیروی گریز از مرکز، مواد را از یکدیگر جدا میکند. از مهمترین کاربردهای این وسیله در جدا کردن اجزای مختلف نمونه خون میباشد.
رفراکتومتر
این وسیله یکی از تجهیزات آزمایشگاهی ساده اما بسیار پرکاربردمیباشد. اندازهگیری غلظت محلولها، کاری رایج در آزمایشگاههای شیمیایی، کشاورزی، تولیدی و صنایع غذایی است. این اندازهگیری به کمک رفراکتومترها انجام میشود.
آون یا فور
این وسیله از تجهیزات آزمایشگاهی ضروری است. در هر آزمایشگاهی، استریل و ضدعفونی کردن ابزار، کاری بسیار مهم است. فور دستگاهی میباشدکه با بالا بردن تدریجی دما، تجهیزات شیشهای و فلزی را استریل مینماید.
هات پلیت
کار این دستگاه گرم کردن آهسته مایعات و دیگر مواد آزمایشگاهی است. البته امروزه نوع جدیدی از این دستگاه به نام هات پلیت مگنت تولید شده است که در کنار حرارت دادن به مواد، آنها را هم میزند.
دلایل استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی
انسانها در طول زمان یاد گرفتهاند که برای اثبات چیزی، باید آزمایشهایی انجام دهند. در طول تاریخ نیز برای آزمایش مواد، از تجهیزات آزمایشگاهی مختلفی استفاده نموده اند. امروزه نیز ابزار آزمایشگاهی به ابزار محاسبات دقیق تبدیل شدهاند. ابزار گوناگون در انجام یک آزمایش، مکمل یکدیگر هستند. کارشناسان برای هر مرحله از آزمایش، به تجهیزات مخصوصی نیازمند هستند.
مزایای تجهیزات آزمایشگاهی
انسان به کمک آزمایشهای متعدد میتواند چیزی را کشف یا اختراع نماید. برای آزمایشهای دقیق و معتبر نیز باید از تجهیزات آزمایشگاهی دقیقی استفاده نمود. بنابراین در طول تاریخ ابزار مختلفی برای اندازهگیریهای دقیق ساخته شده است. امروزه این تجهیزات فواید بسیاری در زندگی ما دارند. در ادامه به برخی از این مزایا در آزمایشگاههای مختلف خواهیم پرداخت:
- آزمایشگاه پزشکی: این آزمایشگاهها از شرایط جسمانی بیماران اطلاعات دقیقی به دست میآورند.
- آزمایشگاه کشاورزی: ابزار آزمایشگاهی در این مراکز، کمک میکنند تا مواد غذایی سالمتری تولید شود.
- آزمایشگاههای صنایع غذایی: شرکتهای صنایع غذایی در چنین آزمایشگاههایی با تجهیزات پیشرفته از سلامت و کیفیت محصولات خود اطمینان حاصل مینمایند.
- آزمایشگاههای دارویی: با کمک تجهیزات آزمایشگاهی داروهای جدید برای مقابله و درمان بیماریها تولید میشود.
جه خرید تجهیزات ازمایشگاهی با شماره زیر تماس بگیرید: