کلروفرم گازی بی رنگ می باشد که دارای فرمول شیمیایی CHCL3 می باشد. این ماده از ترکیب استون و اتانول طریق اثر پودر سفید کننده کلر (هیپوکلریت کلسیم) تولید می شود.
این ماده دارای بخاره سمی و اعتیاد آور می باشد و تنفس طولانی آن باعث مرگ خواهد شد. در گذشته به عنوان ماده بیهوش کننده استفاده میشد. کلروفرم برای اولین بار توسط سه دانشمند با یک روش مشترک همزمان بدست آمد که اولین کسی که این ماده را کشف کرد فردی به نام اوژن می باشد.
روش تولید کلروفرم
دو روش معمول برای تولید کلروفرم، کلردار نمودن متان و کلریناسیون متیل کلراید تولید شده توسط واکنش میان متانول و هیدروژن کلراید می باشند. روش های رایج دیگری نیز وجود دارند که در زیر به چند مورد اشاره مینماییم.
کلریناسیون متان: در این روش با استفاده از راکتورهای بستر ثابت می توان به بازده 90 تا 95 درصدی دست پیدا نمود.
کلریناسیون فتوشیمیایی :
بازده این روش 90% خواهد بود اما ظرفیت راکتورها کم است و بنابراین بسیار کند می باشد.
واکنش بین استون و کلر : این واکنش در راکتور بچ صورت گرفته و محصول خروجی از راکتور به واحد تقطیر فرستاده شده و می توان تا 86-91% آن را خالص نمود.
کاربرد کلروفرم
کلروفوم از مهمترین و بهترین آلکالوئیدها می باشد، به همین دلیل کاربرد فراوانی در صنایع دارویی برای استخراج آلکالوئیدها از مواد گیاهی دارد. این ماده به دلیل داشتن خاصیت بی حس کننده کاربرد بسیاری در پزشکی دارد.
ناگفته نمایند به دلیل داشتن ضررهایی که دارد این کاربرد بی حسی در پزشکی محدود شده تا آسیبی به بیممار وارد نشود. با ما همراه باشید تا به سایر کاربرد های آن آشنا شوید.
در استخراج آنتی بیوتیک ها، ویتامین ها، و طعم دهنده ها به عنوان حلال کاربرد دارد.
از آن جا که کلروفرم حلال بسیاری از ترکیبات آلی است، در صنعت، برای جداسازی چنین ترکیباتی استفاده می شود.
در آزمایشگاه، به منظور نگهداری از بافت های آلی مانند نمونههای تشریحی ( از آن جا که مانع متلاشی شدن یا تجزیهی آنها میشود ) کاربرد فراوانی دارد.
کاربردهای فراوانی در زیست شناسی مولکولی دارد.
در ساخت موادی مانند وینیل کلراید به کار می رود.
از آنجایی که موجب کاهش دمای تتراکلریدکربن در کپسول های آتش نشانی می شود، به عنوان رسانای انتقال حرارت در این کپسولها مورد استفاده قرار میگیرد.
واسطه در تولید رنگینه ها و آفت کش هایی مانند کلروپیکرین ( chloropicrin ) است.
اغلب جهت به خواب رفتن بدون نسخه ی پزشک به کار می رود زیرا استنشاق کلروفرم باعث خواب آلودگی میشود؛ اما از نظر پزشکان استفاده از این ماده به منظور خوابیدن خطرناک است.
خطرات کلروفرم
کلروفرم از خطرناک ترین هیدروکربن های کلردار فرار می باشد که تنفس و تماس آن با پوست انسان سبب بروز مشکلات زیاد یخواهد شد که برخی از این آسیب ها شامل بیهوشی، توقف ضربان قلب و… می باشد.
. کلروفرم چربی پوست را میشوید و حل شدن میشود و باعث تحریک کردن پوست و صدمه به آن خواهد شد. از علایم تماس با آن میتوان به سردرد ، تهوع ، احساس مستی ، خستگی ، گیجی ، اضطراب ، التهاب ، افت تنفس و… اشاره نمود.
اگر کلروفرم به چشم پاچیده شود موجب سوزش و سرخ شدن چشم ها میشود و تماس طولانی مدت آن با پوست باعث بروز زخم خواهد شد. دوز متوسط کشنده کلروفرم برای یک فرد بالغ در حدود 45 گرم تخمین زده شده است.
مدت زمان بیهوشی با کلروفرم
مدت زمان بیهوشی با کلروفرم به شدت وابسته به میزان تعریف شده از کلروفرم و شدت تنفس فرد استفاده کننده است. اما به طور کلی، مدت زمان لازم برای بیهوشی با کلروفرم تقریباً ۲ تا ۵ دقیقه است. در حالتهایی که تعریف زیادی از کلروفرم استفاده شده باشد، ممکن است مدت زمان بیشتری برای بیهوشی لازم باشد. بعد از بیهوشی با کلروفرم، برای بازگشت به وضعیت آگاهی، لازم است که کلروفرم تنفس شود و این میتواند تا چند دقیقه دیگر نیز به طول بیانجامد. لازم به ذکر است که کلروفرم به دلیل خطرات بهداشتی و محیطی، استفاده از آن در بسیاری از کشورها محدود شده است و باید توسط فرد متخصص و با رعایت دقیق شرایط ایمنی، استفاده شود.
سخن پایانی
در این مطلب از رشنو لب به طور کامل درباره کلروفورم، کاربردهایش، خطرات و … صحبت شده است جهت خرید هر گونه لوازم آزمایشگاهی با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
اتوکلاو از مهمترین دستگاه هاو تجهیزات آزمایشگاهی میباشد که با استفاده از حرارت بخار آب تحت فشار، جهت استریل نمودن (سترون سازی) کاربرد دارد. سترون سازی به معنای استریل نمودن یا نابود کردن تمامی اشکال حیات(میکروبی) از طریق حرارت بخار آب تحت فشار و یا مواد غیر متحرک که شامل روش هایی همچون شیمیایی و غیر شیمیایی است میشود. این دستگاه بیشترین کاربرد را در پزشکی برای استریلزاسیون و همچنین در صنایع شیمیایی برای به عمل آمدن پوشش ها و پکلانش لاستیک و همچنین سنتز هیدوترمال استفاده میشود. همچنین بهترین وسیله جهت استریل کردن ابزارهایی است مورد استفاده در خالکوبی، پیرسینگ، و داروهای دامپزشکی است، ظاهر این دستگاه به صورت یک استوانه در دار میباشد و در ابعاد صنعتی طول دستگاه های اتوکلاو به 15متر نیز خواهد رسید که در این مقاله سعی داریم به صورت کامل درباره اتوکلاو صحبت کنیم و سپس به کاربردهای آن بپردازیم همراه ما باشید.
اتوکلاو چیست؟
اتوکلاو یا استریلایزر (Sterilizer) یک دستگاه است که برای از بین بردن باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و سایر میکروارگانیسم ها به کار میرود. این دستگاه با استفاده از بخار آب تحت فشار و در دمای بالا، مواد را ضدعفونی میکند. اتوکلاوها عمدتا در صنایع پزشکی، آزمایشگاهی، غذایی و دارویی برای استریل کردن وسایل و تجهیزات استفاده میشوند. همچنین، اتوکلاوها در بسیاری از محیطهای صنعتی و تولیدی نیز به کار میروند.
دستگاه اتوکلاو درون یک محفظه ی بسته است و معمولا در دمای بالاتر از 100 درجه سانتی گراد کار می کند و در همین مرحله آب را به بخار تبدیل می کند. نکته ی مهم اینجاست که برخلاف باورها، دستگاه اتوکلاو صرفا برای کشتن ویروس ها نیست. اما به صورت کلی باکتری ها در دمای بالا زنده نمی مانند پس برای استریل کردن مواد پلاستیکی حساس مناسب است. به دلیل حرارت بالا از اتوکلاو برای استریل کردن شیر یا مواد حساس دیگر استفاده نمی شود چون طعم و ویژگی های ماده عوض می شود.
اتوکلاو نیاز به مراقبت ویژه و بازرسی و کنترل مداوم دارد. دستگاه اتوکلاو برای فرآیند های صنعتی که به دما و فشار بالا نیاز دارند هم استفاده می شود.
کاربرد اتوکلاو
اتوکلاو یکی از مهمترین ابزارهای استفاده شده در بسیاری از صنایع است که نیاز به استریل کردن وسایل و تجهیزات دارند. به عنوان مثال، در صنایع پزشکی، اتوکلاو برای استریل کردن وسایل پزشکی مانند سوزنها، ابزارهای جراحی، لوازم تزریق و شربت سازی، ماسکها، پوشاک و… به کار میرود. همچنین، در صنایع دارویی، غذایی و آزمایشگاهی نیز از اتوکلاو برای استریل کردن وسایل و تجهیزات استفاده میشود.
علاوه بر این، اتوکلاوها برای استریل کردن بذرها و محیط کشتهای باکتریایی در آزمایشگاهها، استریل کردن لوازم آرایشی و بهداشتی، استریل کردن وسایل شیمیایی، استریل کردن قطعات الکترونیکی و تجهیزات پزشکی و… نیز استفاده میشود. در کل، اتوکلاو یکی از ابزارهای مهم و ضروری در بسیاری از صنایع است که به دلیل قابلیت استفاده در شرایط مختلف و پوشش دادن به محیطهای مختلف، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع مدل های دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی
دستگاه اتوکلاو به طور کلی در چهار مدل تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه، انواع دستگاه اتوکلاو را برای شما نام برده و توضیح خواهیم داد.
مشخصات فنی اتوکلاو آزمایشگاهی
در سایزهای 10 -25- 50-75 و 100 لیتری تولید میگردد
دستگاه تماما از جنس استیل میباشد( درب ، طوقه ، مخزن و کاور دستگاه )
مجهز به برد دیجیتال با تکنولوژی PWM
دارای سیستم مصرف بهینه انرژی با راندمان بالا و سیستم کنترل پسماند دمای المنت
مجهز به سیستم کنترل سطح آب الکترونیکی ( قطع برق المنت در زمان کمبود آب )
اتوکلاو دارای شیر اطمینان ایتالیایی با گواهی CE و گواهی صلاحیت عملکرد از کشور ایتالیا
گیره های نگهدارنده درب نشکن و آنتی باکتریال
اتوکلاو آزمایشگاهی با برد دیجیتال P.W.M دارای یکسال گارانتی و ده سال خدمات پس از فروش می باشد.
مشخصات فنی اتوکلاو بیمارستانی
اتوکلاو بیمارستانی به دو صورت تک درب دو درب و گراویتی تولید میگردد.
شیر اطمینان ایتالیایی با گواهی CE و گواهی صلاحیت عملکرد از کشور ایتالیا
ضخامت ورق 4 میلیمتردارای جکت با ضخامت ورق 4 میلی متر
در ابعاد 200 و 300 لیتری تولید میگردد
اتوکلاو بیمارستانی دارای 12 ماه گارنتی و ده سال خدمات پس از فروش می باشد.
دارای ایزو 13485 ( استاندارد مدیریت کیفیت تجهیزات پزشکی ) و ایزو 9001
مشخصات فنی اتوکلاو کلینیکال
دارای درب تمام اتوماتیک و قابلیت باز شدن درب به صورت دستی
تمام استیل – بدنه ورق فولادی با رنگ الکترو استاتیک ضد خش
دارای برد الکترونیکی هوشمند تمام فارسی ( اعلام خطای دستگاه بر روی ال سی دی)
ورودی هوای اتاقک مجهز به فیلتر هپا
دارای خشک کن هیتری مجزا
قابلیت گزارش دهی از طریق کابل پرینتر و خروجی پورت USB
دارای سیکل سریع
دارای سنسور تشخیص کیفیت آب
دارای 5 سیکل کاری :
°Prion program 134 C° Quick Program 134 C
°Universal Program 134 C° Gentle Program 121 C
°Laboratory 121 C
دارای تست نفوذ پذیری بخار (B&D) و تست نشتی بخار (Vacuum Test)
دارای مولد بخار سریع Fast Steam Generator
شیر اطمینان ایتالیایی با گواهی CE و پمپ وکیوم کره ای با قدرت وکیوم 8/0 بار
دارای مهر استاندارد، ایزو 13485 ، ایزو 9001
مشخصات فنی اتوکلاو دندانپزشکی 23 و30 لیتری رومیزی
دارای درب تمام اتوماتیک و قابلیت باز شدن درب به صورت دستی
اتوکلاو دندانپزشکی دارای مخزن تمام استیل ، بدنه ورق فولادی با رنگ الکترو استاتیک ضد خش
دارای برد الکترونیکی هوشمند تمام فارسی ( اعلام خطای دستگاه بر روی ال سی دی)
اتوکلاو رومیزی دارای ۵ سیکل کاری :
Prion program 134c Quick Program 134c
Universal Program 134c Gentle Program 121c
Laboratory program 121 c
دارای تست نفوذ پذیری بخار (B&D) و تست نشتی بخار (Vacuum Test)
اتوکلاو دندانپزشکی دارای مولد بخار سریع Fast Steam Generator
ورودی هوای اطاقک مجهز به فیلتر هپا
دارای خشکن هیتری مجزا
شیر اطمینان ایتالیایی با گواهی CE و پمپ وکیوم کره ای با قدرت وکیوم ۰٫۸ بار
دارای مهر استاندارد، ایزو ۱۳۴۸۵ ، ایزو ۹۰۰۱ و تاییدیه اداره کل تجهیزات پزشکی
اتوکلاو دندانپزشکی رومیزی ، افقی، دیجیتال، کلاس B (درب برقی) دارای یکسال گارانتی و ده سال خدمات پس از فروش می باشد.
اتوکلاو از نظر درجه بندی حرارت به 2 دسته تقسیم می شود
محدوده درجه بالا ( 250 – 274 درجه فارنهایت یا 132 – 134 درجه سانتی گراد) و پایین (250 – 254 درجه فارنهایت یا 121 – 123 درجه سانتی گراد)
اتوکلاو های رومیزی دارای انواع دیجیتال، حجم 25 لیتری، تنظیم کننده مدت زمان، فشار و دما می باشد.
اتوکلاو ها دارای 3 کلاس هستند : کلاس N، کلاس S و کلاس B.
دستگاه اتوکلاو کلاس N = معمولا برای ابزار های جامد بدون پوشش می باشد. برای خرید و انتخاب این مدل باید بسیار دقت کرد. این دستگاه برای استریل وسایل پوشش دار (مثل پارچه) و حفره دار به کار نمی رود.
دستگاه اتوکلاو کلاس S = این مدل هم مانند کلاس N برای ابزارهای جامد می باشد با این تفاوت که هم برای وسایل پوشش دار و هم برای بدون پوشش و وسایل سوراخ دار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین دارای پمپ وکیوم و سیکل خشک کن می باشد.
دستگاه اتوکلاو کلاس B = در این مدل علاوه بر تامین تمام پوشش های کلاس N و S، مواد نساجی را هم پوشش می دهد. اتوکلاو های این کلاس پمپ وکیوم قوی دارد که تا حدود -0.9 بار خلاء ایجاد می کند.
موارد مورد استفاده از دستگاه اتوکلاو
دستگاه اتوکلاو به صورت ویژه در دندان پزشکی، دامپزشکی، صنایع شیمیایی و صنایع مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. برای برخی از داروها همچون سرطان زا، رادیولوژی ها، مواد شیمیایی قابل تبخیر، سمی و قابل اشتعال شما نمیتوانید از اتوکلاو استفاده نمایید. دستگاه اتوکلاو برای تمیز نمودن، آلودگی زدایی و ذخیره سازی مواد مورد استفاده قرار میگیرد همچنین از این دستگاه برای حذف مطئن شی استفاده خواهد شد. برخی دیگر از کاربردای این دستگاه شامل: ایجاد محیط مناسب برای کشت باکتری، سترون کردن لوازم آلوده، تهیه وسایل مورد استفاده در نمونه گیری است.
چگونه از اتوکلاو استفاده کنیم؟
یکی از سوالات متداولی که برای نحوه ی کار با توکلاو پرسیده می شود، نحوه ی اتصال به برق شهری است. به طور کلی اتوکلاو با برق 220 ولت و فرکانس 50 هرتز کار می کند. نوسانات 180 تا 220 ولت هیچ مشکلی در کارکرد اتوکلاو ایجاد نمی کند. توجه کنید که اگر این تغییرات بیشتر از حد فوق باشد باید یک ترانسفورماتور مناسب در ان بگذارید. سیم کشی آن هم باید از سیم الکتریکی به قطر 2 میلی متر باشد.
برای آبگیری اتوکلاو باید درب دستگاه را باز کنید و سپس سینی را بیرون بکشید. تا لبه پلیت max درون آن آب بریزید. وسایل را در اتوکلاو گذاشته و درب را ببندید. در این مواقع اگر دستگاه به اندازه ی کافی آب نداشته باشد روی صفحه ی نمایشگر ارور نمایان می شود و این یعنی LED مربوط به water خاموش است.
وقتی اتوکلاو به اندازه کافی آبگیری شد شما می توانید مدت زمان استریل شده را تنظیم کنید. کلید on را بزنید. چون از قبل دستگاه آبگیری شده است. بعد از آن دستگاه به صورت خودکار مراحل را انجام می دهد. اگر نیاز به تغییر زمان استریل بود دستورالعمل زیر را انجام بدهید. کلید SET را بزنید. صفحه نمایشگر به صورت خودکار مراحل را انجام می دهد.اگر نیاز به تغییر زمان استریل بود دستوالعمل زیر را انجام بدید.
کلید SET را بزنید. صفحه نمایشگر به صورت 15:00 در می اید. مجددا SET را بزنید تا بتوانید با کلیدهای up و down تغییر ایجاد کنید. سپس SET را 3 بار فشار داده تا به حالت دما برگردد و اماده ی START شود و این مدت تایم در حافظه ذخیره می شود. در این حالت المنت دستگاه روشن می شود. چراغهای HEATER و WATER با رسیدن دمای دستگاه به 121.5 درجه سانتی گراد، روشن می شود. چراغ گرم کن HEATER خاموش می شود و تایم استریل به صورت معکوس شروع به کار می کند. اگر خواستید مدت زمان استریل را ببینید، کلید TIME/DOOR را فشار بدهید تا مدت زمان باقیمانده از استریل را به شما نشان بدهد. بعد از 15 ثانیه خود به خود به حالت اولیه برگشته و دمای اتوکلاو را نشان می دهد. وقتی زمان استریل LED تمام شد گرمکن خاموش می شود و جمله ی end of sterile روی نمایشگر نمایش داده می شود. در این حالت باید دکمه ی power را فشار دهید تا خاموش شود. شیر تخلیه ی بخار روی درب را باز کنید تا بخار به طور کامل خارج شود و درجه فشار روی درب به صفر برسد. در نهایت درب اتوکلاو را باز کنید.
آیا برای استفاده از اتوکلاو نیاز به دانش خاصی دارم؟
بله، برای استفاده از اتوکلاو به دانش خاصی نیاز است. استفاده نادرست از اتوکلاو میتواند منجر به آسیبهای جدی به سلامتی فرد و محیط درمانی شود. بنابراین، برای استفاده از اتوکلاو، بهتر است دانش و آگاهی کافی در زمینه عملکرد دستگاه و رعایت شرایط بهداشتی و ایمنی داشته باشید.
در صورتی که قصد استفاده از اتوکلاو را دارید، بهتر است دستورالعملهای تولید کننده دستگاه را به دقت مطالعه کنید. همچنین، باید با شرایط بهداشتی و ایمنی آشنا شوید و از تجهیزات محافظی مانند دستکش، عینک و ماسک استفاده کنید. در صورتی که هنگام استفاده از دستگاه به مشکل برخوردید، بهتر است از فرد متخصصی که توانایی استفاده از اتوکلاو را دارد کمک بگیرید.
در کل، استفاده از اتوکلاو نیازمند دانش و آگاهی کافی در زمینه عملکرد دستگاه و رعایت شرایط بهداشتی و ایمنی است، بنابراین بهتر است پیش از استفاده از دستگاه، آموزشهای لازم را دریافت کنید.
چه مواردی را می توان اتوکلاو کرد؟
به صورت کلی پاتوژن های رشد کرده، سلول های انسانی، حیوانی و گیاهی، مواد آلوده شده به مدفوع انسان و حیوان، محصولات خونی انسان و حیوان و… را می توان اتوکلاو کرد. مواد عفونی باید جمع آوری شده و اتوکلاو شود. توجه کنید که مایعات عفونی را هم حتما باید اتوکلاو کرد و بعد در سیستم فاضلاب ریخت.
مواردی که باید در هنگام کار با دستگاه اتوکلاو رعایت کرد
نکته ی مهمی که در هنگام کار با دستگاه اتوکلاو باید رعایت کرد این است که قبل از خشک شدن مواد نباید آن ها را از دستگاه خارج کرد. کافی بودن مقدار آب در دستگاه بسیار مهم است. اتوکلاو اندازه های مختلفی دارد. کوچکترین اندازه ی آن رومیزی و بزرگترین آن، دستگاه پیچیده ای است و برای بهره برداری از آن نیاز به مراحل پیش از نصب داریم.
همچنین بیشتر از سه چهارم دستگاه نباید پر شود. مواد نوک تیز نباید درداخل کیسه اتوکلاو قرار بگیرد. برای این کار از ظروف مخصوص زباله های نوک تیز استفاده کنید. تا به عنوان زباله های تیز و برنده دفع شود. کیسه ها برای استریل شدن در اتوکلاو حتما به صورت شل و آزاد بسته بندی شوند تا جریان بخار آب آزادانه در آن جریان داشته باشد. ظروف شیشه ای هم باید روی کناره ی خود قرار داشته باشند تا هوا به راحتی در آن ها رد و بدل شود. توجه کنید که بخار توانایی نفوذ در چربی ها را ندارد به همین دلیل وسایل چرب را از یک طریق دیگر استریل کنید. اگر دستگاه رسوب تشکیل داد حتما از آب مقطر استفاده کنید. اگر ظروف مایع دارید، یک سوم آن را پر کنید و بقیه را خالی بگذارید.
اتوکلاو را حتما در داخل آزمایشگاه نگهداری کنید. اگر خارج از محیط نگهداری می کنید، حتما وسایل را در ظرف ضد نشست و قابل استریل کردن بگذارید. این دستگاه در دماهای بالا نتیجه ی مطلوبی نمی دهد بنابراین ازدما و زمانی که در دستورالعمل های هر کدام آمده، استفاده کنید. حداقل زمان لازم برای اتوکلاو کردن 30-45 دقیقه است. مثلا برای استریلیزسیون محلول ها و ویال های کار با دقیقه و دمای 121 درجه است. اما مواد عفونی خطرناک تر مثل محیط کشت تلقیح و نمونه های عفونی باید 1 ساعت اتوکلاو شوند.
بعد از تمام شدن زمان استریل کردن نمونه ها، اول دستگاه را خاموش کنید و دریچه ی خروج بخار را باز کنید تا فشار داخل دستگاه به صفر برسد. حتما به یاد داشته باشید که هیچگاه قبل از اینکه حرارت و فشار اتوکلاو به حال عادی برنگشته درب آن را باز نکنید. وقتی دریچه ی خروجی را باز می کنید، صورتتان را از آن دور نگهدارید تا دچار سوختگی نشوید.
مواد داخل اتوکلاو چگونه دفع می شود؟
مایعات عفونی را در داخل فاضلاب می ریزند. اما آگار آب شده در اثر اتوکلاو را نباید در فاضلاب ریخت. صبر کنید سرد شود سپس به عنوان زباله جامد آن را دفع کنید.
قیمت های اتوکلاو با توجه به نوع کاربرد و اندازه ی آن متفاومت می باشد. برای اطلاع از قیمت های دستگاه اتوکلاو تماس بگیرید.
سوالات متداول کاربران در خصوص دستگاه اتوکلاو
دستگاه اتوکلاو چیست؟
دستگاه اتوکلاو یکی از مهم ترین دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی می باشد که با استفاده از حرارت بخار آب تحت فشار، برای استریل کردن به کار می رود.
موارد استفاده دستگاه اتوکلاو چیست؟
دستگاه اتوکلاو برای مراکز عمومی بهداشت، آزمایشگاه بالینی، تحقیقاتی و میکروبیولوژی که استریل کردن در آن ها اهمیت دارد کاربرد بسیاری دارد، مانند پزشکی، دندان پزشکی و دامپزشکی.
قیمت دستگاه اتوکلاو چند است؟
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت قیمت روز دستگاه اتوکلاو، به سایت رشنولب مراجعه کنید.
محلول های استاندارد از پرکاربردترین موارد در آزمایشگاه های شیمیایی است و در این مطلب از رشن لب به طور کامل درباره این محلول و کاربردهایش صحبت خواهیم کرد تا انتهای این متن همراه ما باشید.یکی از مهمترین کارها در شیمی و به خصوص شیمی تجزیه مشخص نمودن مقدار موادی است که در ساختار محلول وجود دارد، محلولهای استاندارد ابزاری هستند که متخصصان شیمی با استفاده از آن ها به صورت دقیق غلظت مواد مجهول را پیدا میکنند.
محلول استاندارد چیست؟
محلول استاندارد محلولی میباشد که غلظت دقیق عنصرها را مشخص مینماید و با استفاده از ماده استاندارد اولیه که ماده ای خالص است و بدون آب و پایدار میباشد تهیه شده است، محلول استاندارد هیچ ناخالصی ندارد و در مقادیر خیلی کم و به شرطی که ناخالصی ها مشخص باشد ممکن استکمی ناخالصی قابل قبولی داشته باشد.
غلظت محلولهای استاندارد بهطور معمول با واحد مول در لیتر (مول / L، اغلب با M برای مخفف مولاریته)، مول در هر دسیمتر مکعب (مول / DM 3، (kilomoles در هر متر مکعب (kmol / متر 3 ) بیان شده است.
کاربرد محلول استاندارد
از این محلول ها برای مشخص نمودن غلظت سایر مواد همانند محلول ها کاربرد دارد، برای مثال محلول های استاندارد در فرآیند تیتراسیون برای مشخص کردن غلظت ماده مجهول کاربرد زیادی دارد و غلظت محلول های استاندارد از مول حل شونده در حجم محلول(مولار-M) بیان میشود.
ویژگیهای محلول استاندارد
ویژگی یک محلول استاندارد برای تیتراسیون ها عبارت هستند از:
غلظت آن باید همیشه ثابت باشد،امر به گونه ای است که دیگر نیازی به تغییر مجدد نیست.
واکنش آن با آنالیت باید سریع باشد تا مدت انتظار پس از افزودن هر معرف به حداقل برسد.
واکنش آن باید منطقی باشد.
باید بتوان واکنش را با یک واکنش شیمیایی متعادل توصیف کرد.
باید روشی برای تشخیص نقطه تعادل وجود داشته باشد.
روش تعیین غلظت مجهول
برای مثال، فرض نمایید که می خواهید غلظت یک اسید مجهول را مشخص نمایید. برای اینکار می توانید از یک محلول بازی که غلظت آن را دقیقا می دانید استفاده نمایید. روش این کار نیز به این صورت است که باز را قطره قطره اضافه نمایید تا با باهم واکنش دهند و خنثی شوند. هنگامی که دیگر اسید یباقی نماند و همه ی آن با باز واکنش داد به نقطه تعادل رسیده است و در آن نقطه با توجه به مقدار بازی که برای خنثی سازی استفاده نموده اید می تواندی سید موجود را بدست آورید.
از این محلول ها برای تعیین غلظت در آنالیزهای طیفسنجی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش، محلول های استانداردی با غلظت های متفاوت تهیه مینماییم و بر روی آن ها طیف سنجی انجام میگیرد که در این صورت منحنی استانداردی بدست می آید که با استفاده از آن به راحتی می توان غلظت ماده مجهول را از شدت جذب آن در اسپکتروسکوپی بدست آورد.
سخن پایانی
در این مطلب از رشنولب به طور کامل درباره محلول استاندارد و کاربردش صحبت کردیم، همچنین درباره نحوه تعیین غلظت مجهول با استفاده از این محلول. چنانچه قصد خرید تجهیزات آزمایشگاهی دارید میتوانید با ما تماس بگیرید.
دوش و چشم شوی ازمایشگاهی برای شستشوی بدن و چشم فردی که در اثر مواد شیمیایی آزمایشگاهی دچار آسیب شدهاست مورد استفاده قرار میگیرد. در زیر چشم شوی ایستاده فرد حتما باید تا 15 دقیقه چشمان خودش را شستشو دهد تا از هرگونه آسیب جلوگیری شود. دوشهای آزمایشگاهی آب را با فشار زیاد بر بدن وارد میکنند که نمیشود از آنها برای شستشوی چشم استفاده کرد و این دو دستگاه کاملا از هم جدا میباشند. چراکه میزان فشار وارده بر بدن آنها متفاوت است.
دوش اضطراری آزمایشگاهی یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است که به طور خاص طراحی شده و برای ایجاد مایع به صورت آبشار در سراسر بدن کاربرد بسیاری دارد . در زمان کاربرد مواد شیمیایی در آزمایشگاه، طبیعی می باشد که به صورت تصادفی دچار مواجهه با این مواد شویم. در این مواقع اگر با سرعت نکات ایمنی اعمال نشود، خطرات جبران ناپذیری را به وجود خواهد آمد. استفاده از دستکش، شیلد های صورت و تجهیزات حفاظت فردی به ویژه در مواقع کار با مواد شیمیایی خورنده، ضروری است. این دستگاه آزمایشگاهی برای مشاغلی که بخش هایی از بدن با مواد خطرناک سروکار دارند نیز به کار می رود. در واقع دوش اضطرای آزمایشگاهی برای شستن آلودگی شیمیایی از روی بدن و لباس های آزمایشگاه در مواقع اضطراری استفاده می شود. توجه کنید آب باعث خنثی کردن تمام آلودگی ها نیست و فقط آلودگی را از محل پاک می کند.
دوش و چشم شوی اضطراری چیست؟
از جمله مهم ترین وسایل آزمایشگاهی دوش و چشم شوی اضطراری است. از این وسیله برای جلوگیری از خطراتی که ممکن است در آزمایشگاههای مواد شیمیایی رخ دهد اتفاق میافتد. این وسیله در آزمایشگاههای مواد شیمیایی بسیار پرکاربرد میباشد.
طرز استفاده از این وسیله به این صورت است که آب را با فشار مناسب به بدن و چشمها میرساند. مخصوصا در زمانی که چشم یا بدن دچار آسیب شدهباشند دوش و چشم شوی آزمایشگاهی خیلی به کار میآید. دوش و چشم شوی را میتوانید در دو جنس گالوانیزه و استیل در بازار پیدا کنید. طبق اصول طراحی وسایل آزمایشگاهی این وسیله دارای ظرفیت 20 لیتر در دقیقه، فشاری برابر 15 پوند بر اینچ، لولهای به طول 45 سانتی متر و قطر یک اینچ میباشد که به عنوان چشم شوی آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد.
قیمت دوش و چشم شوی اضطراری
با توجه به افزایش تورم و نوسانات اقتصادی نمیتوان به طور دقیق قیمت این دستگاه را بیان کرد. برای اطلاع دقیق از قیمت دوش و چشم شوی آزمایشگاهی بهتر است با کارشناسان مربوطه تماس بگیرید و با آنان مشورت کنید. به صورت معمول می توانید مبلغ 4 میلیون به بالا را در نظر داشتهباشید.
تفاوت دوش و چشم شوی استیل و گالوانیزه
فولاد ملایم گالوانیزه: روندی است که در آن یک پوشش روی لوله های فولادی اعمال می شود. گالوانیزه در دوش و چشم شوی آزمایشگاهی ایمن حساب میشود زیرا به راحتی می تواند تغییر کند و سریع و خشک بودن را تحمل کند. به دلیل پیوند متالورژیک خاص، پوشش گالوانیزه فوق العاده سخت است. همچنین فولاد گالوانیزه در برابر اشعه ماوراء بنفش مصون است، بنابراین در برابر نور مستقیم خورشید تخریب نمی شود.
فولاد ضد زنگ: یک فولاد کم کربن است که حاوی 10 درصد یا بیشتر وزن است. این افزودن کروم است که به خصوصیات منحصر به فرد خود را در برابر خوردگی می بخشد.
فولاد گالوانیزه و فولاد ضدزنگ استحکام، پایداری، اشتعال ناپذیری و مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش را یکسان به اشتراک می گذارند. اما فولاد ضد زنگ از قابلیتهای مقاومت بالاتری در برابر خوردگی برخوردار است.
مشخصات فنی دوش وچشم شوی اضطراری
دوش و چشم شوی اضطراری آزمایشگاه از جنس گالوانیزه و یا استیل و باتوجه به استاندارد ها با حجم 20 لیتردر دقیقه و فشار 51 اینچ مربع که از طریق لوله تغذیه می شود،تولید میگردد. تشکیل شده است. این دوش همچنین دارای اهرم نیز می باشد. چشم شویی که به دوش متصل است دارای 2 جایگاه شستشو دهنده با محافظ پلاستیکی می باشد.
چشم شوی ایستاده از جنس گالوانیزه با پوشش رنگ الکترواستاتیک میباشد که ارتفاع آن 195 سانتی متر است. ترکیب دوش و چشم شوی اضطراری باعث ایمنی بیشتر در محل کار میشود. این وسیله را برای پایداری کف از طریق فلنج چدنی نصب میکنند. ادوش و چشم شوی آزمایشگاهی را میتوان تقریباً در هر مکانی نصب کرد، برای مثال نزدیک به مناطق خطرناک یا ماشینآلات، یا هر جایی که چیدمان فضای کاری شما حکم میکند.
دوش و چشم شوی ایستاده از فولاد ضد زنگ سنگین برای استحکام بیشتر ساخته شدهاند. این دستگاه دارای رنگ زرد روشن برای دید بهتر است. واحد شستشوی چشم توسط یک پدال با فشار آسان و دوش ایمنی توسط یک میله کششی فولاد ضد زنگ با مقاومت کم کار می کند. آنها را می توان با هم یا جداگانه استفاده کرد.
همچنین یک برچسب تست ضد آب داخلی پیدا خواهید کرد که به شما کمک می کند تا الزامات تست سختگیرانه مقررات آن را برآورده کنید. علاوه بر کنترل روشهای تولید دوشهای اضطراری و فوارههای شستشوی چشم، نصب، نگهداری و استفاده از آنها را نیز پوشش میدهد.
مشخصات فنی دوش و چشم شوی ایستاده
ارتفاع: 2248 میلی متر
جنس: چدن با روکش پودر، فولاد ضد زنگ با روکش پودری، پلاستیک ABS
1 اینچی با روکش کروم
دریچه توپی دوش باز
میله کششی، برنجی 1.25 اینچ کانکتور BSP نر
طول (ستون به مرکز سر دوش): 601 میلی متر
سر دوش قطر: 200 میلی متر
قطر فلنج کف: 232 میلی متر
انواع چشم شوی و دوش اضطراری
دوش و چشم شوی آزمایشگاهی
دوش و چشم شوی ضداسید
چشم شوی تک رومیزی
چشم شوی دوبل رومیزی
چشم شوی تک رومیزی
دوش و چشم شوی دیواری
چشم شوی دیواری
چشم شوی تک رومیزی
چشم شوی دوبل رومیزی
چشم شوی دیواری استیل
چشم شوی گالوانیزه
چشم شوی رومیزی
نحوه ی استفاده از دوش اضطراری آزمایشگاهی
سرعت عمل دوش اضطراری آزمایشگاهی باید به گونه ای باشد که به صورت همزمان 2 چشم را شست و شو دهد. حداقل مقدار مایعی که به مدت 15 دقیقه قرار است خارج شود باید 1.5 لیتر باشد.سرعت حجم مایع نباید زیاد باشد زیرا به چشم آسیب می زند. دوش آزمایشگاهی باید در کمترین ثانیه فعال شود و به صورت خودکار شیر آن باز شود و کاربر برای این موضوع مشکلی نداشته باشد. مدت زمان شست وشو برای هرماده ی شیمیایی متفاوت است. مثلا برای مواد خورنده نافذ به طور متوسط ( 1 ساعت) برای مواد خورنده ای که ویژگی نفوذ ندارند به طور متوسط 20 دقیقه و محرک های ملایم شیمیایی حدود 5 دقیقه زمان لازم است. دقت کنید که باید محل نصب دوش اضطراری آزمایشگاهی به محل خطر نزدیک باشد. همچنین باید مناسب و قابل مشاهده باشد، در بین آن راهرو یا مانعی وجود نداشته باشد. اگر پوست با مواد شیمیایی خطرناک تماس پیدا کرده باشد لباس های خود را از بدن خارج کرده و زیر دوش قرار بگیرید تا آب به پوست برسد. در نهایت بعد از شست و شو حتما با فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
نکات لازم جهت استفاده از دوش اضطراری و چشم شوی
هنگام تصمیم گیری در مورد انتخاب و استفاده از دوش های اضطراری، ایستگاه های شستشوی چشم یا واحدهای ترکیبی باید نکاتی را مد نظر داشت.
مواد بالقوه خطرناک در محل کار
همه مواد خطرناک باید به درستی شناسایی شوند. بررسی برگههای داده ایمنی (SDS) و برچسبها میتواند به ارزیابی خطر کمک کند. برای انتخاب تجهیزات مناسب برای شستشوی چشم و دوش، باید در مورد مواد شیمیایی که استفاده می کنید، خطرات احتمالی آنها بدانید.
تعداد کارگران در یک منطقه با مواد خطرناک
در مناطقی که بسیاری از کارگران از مواد خطرناک استفاده می کنند، ممکن است بیش از یک ایستگاه دوش اضطراری یا شستشوی چشم مورد نیاز باشد. تعداد کارگرانی که از مواد شیمیایی خطرناک استفاده می کنند را ارزیابی کنید و در صورت لزوم تجهیزات بیشتری را برای اطمینان از محافظت از هر کارگر تهیه کنید.
کارگران منزوی
نصب یک زنگ صوتی یا تصویری می تواند به سایر کارگران در هنگام استفاده از دوش اضطراری یا ایستگاه شستشوی چشم هشدار دهد. اگر اتفاقاً فقط یک کارگر در آن منطقه کار می کند، زنگ هشدار بسیار مهم است. اگر فردی به طور موقت نابینا شود، ممکن است برای رسیدن به چشم شویه به کمک نیاز داشته باشد. برخی از شرکت ها دریچه ها را به صورت الکتریکی به چراغ های هشدار یا زنگ در مناطق مرکزی متصل می کنند.
راحتی و گرما
لباس های اضافی و روکش های پا باید در نزدیکی دوش های اضطراری نگهداری شوند. لباس های آلوده به مواد شیمیایی خورنده یا سمی باید از فرد آسیب دیده جدا شوند. نصب یک پرده حفظ حریم خصوصی را در نظر بگیرید.
کیفیت مایع فلاشینگ
تعویض مکرر سیال در سیستم های خوددار و تمیزکردن منظم واحدها میتواند در صورت استفاده ناخواسته از مایع آلوده، از آن جلوگیری کند. برای جزئیات بیشتر به دستورالعمل های سازنده مراجعه کنید. حتی در ایستگاه های شستشوی چشمی لوله کشی شده، آب ممکن است حاوی آلاینده هایی مانند زنگ زدگی، رسوب و مواد شیمیایی باشد. سیستم ها باید به طور مرتب شسته و تمیز شوند.
همه کارگران قبل از وقوع هر گونه شرایط اضطراری نیاز به آموزش در مورد استفاده و مکان مناسب از دوش های اضطراری یا ایستگاه های شستشوی چشم دارند. هرگز نباید تصور کرد که کارگران از قبل، از رویه های مناسب آگاه هستند. دستورالعمل های کتبی باید در دسترس همه کارگران قرار گیرد و در کنار ایستگاه حمام اضطراری و شستشوی چشم نصب شود. بخشی از فرآیند آموزشی باید شامل یک تمرین “دستی” در مورد چگونگی پیدا کردن تجهیزات باشد.
اختراع اسپکتروفتومتر یا طیف سنج، انقلابی بسیار خوب در عرصه شناخت خواص نوری مواد بوجود آورد آن قدر که برخی از پروژه های علمی و زیستی بدون روش های اسپکتروفتومتری ممکن نمی باشد. اهمیت این روش آنقدر زیاد می باشد که در اکثر مقالات علمی حوزه شیمی و مواد، سر و کله آن ها پیدا می شود. در این مطلب از رشنولب سعی داریم تا مفاهیم اسپکتروفتومتری، اجزای این دستگاه و انواع آن را بررسی کنیم با ما همراه باشید.
دستگاه اسپکتروفتومتر چیست
اسپکتروفتومتر چیست؟ دستگاه اسپکتروفتومتر از تجهیزات ازمایشگاهی رشنولب است که برای تحلیل امواج elecromagnetic استفاده میشود. این دستگاه قادر است تا طیفی از نور را که توسط یک نمونه از ماده از طریق یک منبع نوری منتشر شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. با استفاده از اسپکتروفتومتر، میتوان به راحتی طیف جذبیتی یک ماده را تعیین کرد و اطلاعاتی در مورد خواص فیزیکی و شیمیایی آن به دست آورد. از کاربردهای اسپکتروفتومتر در شیمی، فیزیک، بیوشیمی و دوایر مختلف دیگر استفاده میشود.
این دستگاه امکان این را نیز دارد که غلظت ای فوق العاده کوچک را نیز اندازه گیری نماید. بنابراین در تجزیه و تحلیل عنصرهای مولکولی همانند DNA و RNA نیز کاربرد دارد. بنابراین کاربرد اصلی آن در آزمایشگاه بیوشیمی می باشد.
اساس کار دستگاه اسپکتروفتومتر
اساس کار اسپکتروفتومتر بر اساس اصل جذب و انتشار نور در ماده است. وقتی یک نمونه از ماده با یک منبع نوری تابش میشود، برخی از امواج نوری توسط مولکولها و اتمهای ماده جذب میشوند و انرژی این امواج به حالتهای الکترونی این مولکولها منتقل میشود. انرژی این امواج جذب شده به میزان ویژهای با خصوصیات شیمیایی و فیزیکی ماده مرتبط است.
در دستگاه اسپکتروفتومتر نمونه مورد نظر با یک منبع نوری مانند لامپ دیدهبانی تابش میشود و پس از آن، نور تابیده شده از طریق یک سری شیشههای خاصی که جهت طیف رنگی را تنظیم میکنند، به یک دتکتور میرسد. دتکتور سعی در ثبت نوری که به دستگاه میرسد و از نمونه جذب شده است دارد و این اطلاعات به صورت یک طیف جذبی ثبت میشود. با تحلیل طیف جذبی، میتوان به خواص فیزیکی و شیمیایی ماده مورد نظر پی برد.
به صورت کلی میزان نور جذب شده در یک ماده در حالت مایع بستگی به این دارد که غلظت آن در مایع چقدر می باشد. در صورتیکه ماده جامد باشد ابتدا باید در یک حلال شفاف حل شود تا به راحتی بتوانیم اندازه گیری نماییم. نمونه به همراه حلال در یک ظرف شفاف شیشه ای و یا ظرفی از جنس کوارتز ریخته می شود و در مقابل نور عبوری دستگاه اسپکتروفتومتر گذاشته می شود. در نظر داشته باشید که با استفاده از افزونه هایی بر روی دستگاه طیف سنج می توانیم نمونه های جامد و یا حتی گاز را هم آنالیز نماییم که در مقالات بعدی از رشنولب به آن خواهیم پرداخت.
چگونه غلظت ماده با اسپکتروفتومتری تعیین می شود؟
در فرایند اسپکتروفتومتری با استفاده از رابطه ای که تاثیری بر روی غلظت ماده و میزان جذب نور عبوری از آن دارد می توانیم به راحتی رابطه غلظت – جذب هر ماده شیمیایی را مشخص نماییم.
این دستگاه دارای دو نوع منبع برای تولید نمودن نور می باشد و همچنین برای تولید نور مرئی و مادون قرمز نیز که دارای طول موج 320 تا 1100 نانومتر باشند از لامپ های تنگستن یا هالوژن استفاده می شود. همچنین برای تولید امواج فرابنفش از لامپ دوتریوم با طول موج 190 تا 320 نانومتر استفاده می شود.
نوری که توسط این لامپ ها تولید می شود با استفاده از مونوکروماتور ها فیلتر می شود و سپس در طول مسیر با استفاده از چند منشوری و توری پراش، طول موج خاصی انتخاب و از شکاف عبور و یا حتی از متمرکز کننده پرتو عبور می نماید.
اجزای دستگاه اسپکتروفتومتر
منبع نور یا لامپ اسپکتروفتومتر
نقش منبع نور در دستگاه اسپکتروفتومتر تولید انرژی تشعشعی می باشد. لامپ های تنگستنی محدوده طول موج گسترده ای را به صورت ممتد از خود منتشر می نمایند که این طول موج ها برای اندازه گیری در مناطق مختلف الکترمغناطیس و بخصوص در منطقه مرئی و فرابنفش استفاده می شود.
سیستم کنترل ولتاژ
در این زوش طیف سنجی، باید شدت نور خروجی از لامپ ثابت باشد. چنانچه ولتاژ برق ورودی به دستگاه تغییر نماید، شدت نور لامپ نوشان پیدا میکند و باید تنظیم کننده ولتاژ در دستگاه نصب شود.
مونوکروماتور
این بخش دستگاه طیف سنج، نور تولیدی توسط لامپ را به پرتوهای تک رنگ تبدیل می نماید. این عمل معمولا توسط منشور یا سیستم گریتینگ اجرا خواهد شد. این فیلترهای مونوکروماتورشیشه های رنگی هستند که بخش وسیعی از پرتوها را جذب کرده و فقط طول موج های محدودی را از خود عبور خواهد داد.
سیستم گریتینگ
این سیستم در مونوکروماتور، طیفی موازی یا خطی تولید می نماید. این سیستم از صفحه ای صیقل داده شده با شکاف هایی موازی در فاصله های نزدیک به یکدیگر ساخته شده است. با فرود نور به سیستم grating، طیف های بسیار ظریفی به ازاء هر یک از خطوط سیستم grating تشکیل می شود.
سیستم منشوری
منشور هایی که در روش های اسپکتروفتومتری به کار رفته اند، شیشه هایی با لبه های تیز و به شکل هرمی هستند که به علت تفاوت در ضریب شکست، باعث تجزیه نور خواهند شد.
آشکار ساز
وظیفه آشکارساز دستگاه اسپکتروفتومتر،تبدیل انرژی نورانی به الکتریکی می باشد. این تبدیل متناسب با شدت نور فرودی به سطح حساس آن ها صورت می گیرد. فوتوسل های آشکارساز، ترکیبی از مواد حساس به نور هستند که به صورت لایه ای سطح خارجی آن ها پوشش داده شده اند.
مفسر دستگاه اسپکتروفتومتر
این دستگاه کار تفسیر انرژی الکتریکی خروجی از آشکارساز و نمایش داده ها به شکل قابل تفسیر برای کاربر می باشد. به طور معمول داده ها به شکل نموداری که شدت نور را برحسب میزان جذب نور نمایش می دهند، ارائه می شوند.
چگونه دستگاه اسپکتروفتومتر طیف جذبی نمونه را تجزیه و تحلیل میکند؟
برای تحلیل طیف جذبی نمونه با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر، نمونه ابتدا با یک منبع نوری تابش داده میشود. سپس نوری که از نمونه عبور کرده و نوری که توسط نمونه جذب شده به یک دتکتور میرسد. دتکتور سعی در ثبت نوری که به دستگاه میرسد و از نمونه جذب شده است دارد و این اطلاعات به صورت یک طیف جذبی ثبت میشود.
طیف جذبی شامل مجموعهای از امواج الکترومغناطیسی است که توسط نمونه جذب شدهاند. این امواج با طیف رنگی خاصی همراه هستند که به خصوصیات شیمیایی و فیزیکی ماده مرتبط هستند. برای تحلیل طیف جذبی، طیف رنگی نمونه با استفاده از یک سری شیشههای خاصی که جهت طیف رنگی را تنظیم میکنند، به دتکتور هدایت میشود.
در نهایت، دادههای جمعآوری شده توسط دتکتور به کامپیوتر منتقل میشوند و با استفاده از نرمافزار کنترل، طیف جذبی تحلیل میشود. نرمافزار کنترل قادر است به صورت خودکار طیف جذبی را با استفاده از مدلهای ریاضی تحلیل کند و اطلاعاتی در مورد خواص فیزیکی و شیمیایی نمونه را ارائه دهد.
به طور کلی، تحلیل طیف جذبی نمونه با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر، بر اساس اصل جذب و انتشار نور در ماده صورت میگیرد و این روش یکی از مهمترین روشهای تحلیل شیمیایی و فیزیکی است
چند سال است که با ورود بیماری کرونا به کشور با کیت آزمایشگاهی آشنا شده اید، و این در حالی است که قبل از این بیماری میت تشخیص بیماری های قلبی، عفونی، بارداری و .. در دسترس همه بوده است. امروزه کیت های آزمایشگاهی که نوعی تجهیزات آزمایشگاهی است کاربرد های فراوانی دارد. انواع کیت ها توسط کمپانی های سازنده با توجه به هدف موردنظر ساخته و در بازار ارائه می شود.
همانگونه که میدانید با تشخیص سریع بیماری تجویز دارو و شروع روند درمان بسیار راحت تر می باشد. به صورت کلی کیت های ازمایشگاهی را می توانیم این گونه تعریف نماییم که تست های آزمایشگاهی IVD می باشند که روش برجسته ای برای شناسایی و بررسی اطلاعات بیماری های مختلف می باشد، تا در زمان کم و با بیشترین دقت، صحت بدن انسان را بررسی نماید.
کیت آزمایشگاهی چیست
کیت چیست؟ کیت آزمایشگاهی یکی از تجهیزات اساسی آزمایشگاه هاست و شامل مواد و ابزارهای لازم برای انجام آزمایشهاست. نوعی از کیت آزمایشگاهی که در سالهای اخیر به دلیل شیوع بیماری کرونا شناخته شده، کیت آزمایشگاهی تشخیص کروناست. این کیتها برای غربالگری، تشخیص بیماریها و تعیین روند درمان بیماران با بالاترین کیفیت و دقت تولید میشوند. هدف از استفاده از کیتهای آزمایشگاهی، انجام آزمایشات مختلف بر روی نمونههای گرفته شده از بدن انسان مانند خون، ادرار، مدفوع، بافت، بزاق و سایر مایعات بدن برای تعیین وضعیت سلامتی است. همچنین کیتهای آزمایشگاهی در تحقیقات علوم زیستی مانند زیستشناسی سلولی و مولکولی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوشیمی و پروسه کشف و تولید و توسعه داروها و بررسی کاندیدهای بالقوه دارو و بسیاری از آزمایشات دیگر استفاده میشوند.
مکانیزم کیت آزمایشگاهی چگونه است؟
امروزه که بیماری کرونا بسیار شایع شده است، تنها راه تشخیص آن، اسکن از قفسه سینه و در کنار آن انجام آزمایش های تشخیصی ست. در ابتدا به دلیل کمبود کیت های تشخیصی امکان گرفتن آزمایش از همگان نبود، اما الان به دلیل آن که کیت های تشخیصی به راحتی در دسترس است، انجام تست کرونا نیز راحت تر می باشد.
نحوه کار کیت آزمایشگاهی
کیت های آزمایشگاهی انواع مختلفی دارند و به گونه های مختلف کار می کنند. کارکرد کیت ها با نمونه ادرار، خون، بزاق و .. امکان پذیر است.
برای مثال، برای تشخیص بیماری کرونا، ابتدا چند قطره خون از فرد مشکوک به ویروس گرفته می شود. این خون را در محل مشخصی از کیت قرار می دهند. در مرحله ی بعدی محلولی به نام بافر با استفاده از تجهیزات مخصوص آزمایشگاهی بر روی خون ریخته می شود. پس از دو ساعت نتیجه ی آزمایش با علامتی بر روی کیت مشخص می شود.زمان تشخیص توسط کیت، بستگی به نوع کیت دارد.
انواع کیت های آزمایشگاهی
کیتهای آزمایشگاهی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هر دسته شامل کیتهای مخصوصی است که برای انجام آزمایشهای خاص طراحی شدهاند. برخی از انواع کیت های آزمایشگاهی عبارتند از:
کیت های تشخیصی
این نوع کیت ها معمولا در آزمایشگاه های بالینی و پاتولوژی کاربرد دارند، ۵ نوع کیت تشخیصی پرکاربرد عبارت اند از:
کیت تشخیص بارداری
معمولا بانوان در اولین مرحله برای تشخیص بارداری خود، از کیت های تشخیصی استفاده می کنند. البته این روش خیلی دقیق نیست. این تست با ادرار انجام می گیرد.
کیت تشخیص بیماری های عفونی
این نوع کیت ها کاربرد بسیار فراوانی دارند و برای تشخیص بیماری هایی مانند سرخچه، هپاتیت Bو Cو … به کار گرفته میشوند.
کیت تشخیص بیماری های قلبی
یکی از پرکاربرد ترین کیت ها، کیت های تشخیص بیماری قلبی ست. این ابزار بدنه ی چوبی و قطعات الکتریکی دارد و سر آن نانو حسگرهایی دارد که نمونه بزاق فرد روی آن قرار می گیرد.
کیت تشخیص کرونا
امروزه به دلیل شیوع کرونا، این نوع کیت به تولید انبوه رسید. این نوع کیت از طریق بزاق، خون و .. بیماری را تشخیص می دهد.
کیت تست اعتیاد
استفاده از این نوع کیت، یکی از ساده ترین و سریع ترین تست های تشخیص اعتیاد است. عملکرد این تست ها بر پایه ی تشخیص مواد و داروهایی ست که در ادرار فرد وجود دارد.
کیت های آزمایشگاهی تحقیقاتی
این نوع کیت ها در علم زیست شناسی کاربرد دارد و بسته به نیاز، انواع مختلفی دارد. مهمترین کیت های تحقیقاتی، کیت های سلولی، مولکولی و ژنتیکی می باشد.
کیت PCR: کیت pcr، مخفف polymerase chain reaction، یکی از پرکاربردترین کیت های تحقیقاتی است. pcrیک زنجیره از واکنش های شیمیایی است. در واقع توسط pcr، یک نسخه بسیار کم از ماده شیمیایی، به تعداد بسیار زیادی تکثیر میشود و روی آن پژوهش انجام میگیرد. این کیت های pcrبا دما کار میکند. موادی مانند بافر، نوکلئوتیدهای آزاد، پرایمر، آنزیم و آب مقطر در این محیط ها مورد استفاده قرار میگیرد. از مزایای این کیت ها میتوان از ارزان بودن، آسانی انجام، تخصصی و سریع بودن نام برد.
کیت های الایزا: این نوع کیت ها قابل استفاده برای مطالعات سلولی می باشد. اساس کار این کیت ها، واکنش بین آنتی ژن و آنتی بادی می باشد.
کیت های الایزا به چهار دسته تقسیم میشوند: الایزای مستقیم، الایزای غیرمستقیم، الایزای ساندویچی و الایزای رقابتی.
کیت استخراج: این نوع کیت ها برای جداسازی DNA-RNAو پروتئین از سلول ها مورد استفاده قرار می گیرد. اساس کار این کیت ها به اینگونه است که خون، بافت تازه و یا فریز شده، سرم، عصاره گیاه و .. از ماده استخراج شده و در انواع تکنیک ها مورد استفاده قرار میگیرد.
کیت های آمینواسید: این کیت ها در پروژه هایی مانند صنایع دارویی، صنایع غذایی و … بسیار کاربرد دارند.
توجه داشته باشید که کیت تشخیصی کرونا آنچنان دقیق نیست. اگر از وارد شدن ویروس به بدن شما مدت زمان کمی گذشته باشد، ممکن است نتیجه به طور کاذب منفی شود.
در کیت های تشخیص بارداری، امکان خطا زیاد است. در واقع ممکن است نتیجه به طور کذب مثبت و یا منفی شود.
از سال ۲۰۱۹ که بیماری کرونا در ایران شناسایی شد، شرکت های دانش بنیان شروع به ساخت کیت های تشخیصی کردند. امروزه تولید کیت ها به انبود رسیده است.
تشخیص به موقع بیماری برای شروع روند درمان، امر بسیار مهم است. با ساخت کیت های آزمایشگاهی و تشخیص بیماری در عرض ۲ ساعت، کار کادر درمان بسیار آسان شده است. کیت های آزمایشگاهی در دو نوع تحقیقاتی و تشخیصی هستند که بسته به نوع نیاز، در انواع مختلف تولید می شود.
از کیت های تشخیصی برای پژوهش و از کیت های تحقیقاتی برای زیست شناسی استفاده می شود که هر کدام از این ها انواع مختلفی دارند. کیت ها از طریق خون، ادرار، بزاق دهان و مایعات اینچنینی بیماری را تشخیص می دهند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره کیت ازمایشگاهی و سپس خرید این وسیله با شماره زیر تماس حاصل نمایید:
کیت های شیمیایی:
این کیتها شامل مواد شیمیایی مورد نیاز برای انجام آزمایشهای شیمیایی هستند. مثالهایی از این کیتها شامل کیتهای تشخیص نوع مواد مختلف، کیتهای آزمایش pH، کیتهای تشخیص انواع گازها و…
کیت های محیط زیست:
این کیتها شامل مواد و ابزارهای مورد نیاز برای انجام آزمایشهای مرتبط با محیط زیست هستند. مثالهایی از این کیتها شامل کیتهای تشخیص آلودگی هوا، کیتهای تشخیص آلودگی آب و…
جهت کشت سلوا ها و میکروب های مختلف از محیط کشت هایی متفاوتی استفاده میشود که بسته به کاربرد می توانید از هر یک استفاده های زیادی نمود. در این مقاله از رشنو لب قصد داریم تا به معرفی انواع محیط ها و کاربردهای هر یک بپردازیم برای کسب اطلاعات بیشتر با رشنو لب تماس حاصل نمایید.
محیط کشت چیست؟
به محیط هایی گفته میشود که به صورت تخصصی برای رشد سلول ها و باکتریها تهیه شده اند و برای این کار استفاده میشود.این محیط ها دارای مواد خاصیباشند که محیط را برای رشد سلول بسیار مناسب مینمایند، که از این مواد می توانیم به قندها، نمکها، آب و غیره اشاره کنیم.
اکثرا این محیط ها در پلیت مصرف میشوند، محیط های کشت عمومی میباشند که برای تهیه نمودن مواد غذایی لازم برای رشد باکتری ساخته می شوند. گاهی با اضافه نمودن اجزای مغذی به محیط کشت که باعث افزایش رشد ارگانیسمهای سخت رشد می شوند، باعث غنی شدن این محیط ها می شود. ماهیت این مواد به گونهای است که نمیتوان این مواد را با محیط اصلی سترون کرد، و باید بعد از اتوکلاو شدن محیط بصورت سترن این مواد اضافه شود.
انواع محیط های کشت
در یک دسته بندی کلی محیطهای کشت را از نظر نحوه تهیه کردن به سه گروه تقسیم بندی مینمایند:
محیطهای کشت مایع (Liquid or Broth Media):
این محیط بدون آگار میباشد و فقط در لوله آزمایش و یا فلاسک استفاده خواهد شد و برای رشد باکتری ها و مطالعه فرایند تخمیری استفاده میشود.
محیط کشت نیمه جامد(Semi Solid Media):
این محیط در ترکیب خود کمی آگار دارند و به صورت کامل منعقد نمیشود و به حالت نیمه جامد باقی خواهد ماند همانند محیط SIM.
محیط کشت جامد(Solid Media):
این محیط ها آگار با درصد 1.5 تا 2 درصد هستند و باعث انعقاد و جامد شدن محیط خواهد شد. دراین محیط مواردی از قبیل؛ بررسی خصوصیات و تشکیل کلونی، شمارش باکتری ها، شکت خالص و نوع همولیز را می توان مشخص نمود. محیط کشت جامد را، درون لوله آزمایش یا پلیت استفاده مینمایند همانند محیط مولر هینتون آگار.
محیط های کشت را از نظر نوع مواد تشکیل دهنده و کاربرد به ۵ دسته تقسیم می کنند:
محیط کشت پایه(Basic Media):
دارای کمترین مقدار مواد غذایی جهت رشد کردن باکتری ها میباشد و تمامی محیط های کشت بر پایه این محیط کشت ساخته میشود. بیشتر باکتری ها در این محیط رشد می نمایند و فاقد هرگونه ماده ضد میکروبی می باشد همانند نوترینت آگار، نوترینت براث
محیط کشت انتخابی(Selective media):
در این محیط ترکیباتی همانند آنتی بیوتیک، رنگ های ضد میکروبی و نمک های صفراوی به عنوان مهارکننده رشد وجود دارند. مواد نامبرده شده تمامی میکروارگانیسم ها و غیر ارگانیسم ها را مهار می نمایند و به همین دلیل انتخابی عمل می نمایند. مثل محیط کشت مانیتول سالت آگار که به علت غلظت بالای نمک تنها اجازه رشد استافیلوکوک ها را خواهد داد.
محیط کشت غنی کننده(Enriched medis):
محیطی بسیار مقوی میباشد و دارای مواد مورد نیاز برای رشد باکتریها و میکروبها می باشد. این محیط برای رشد تعداد فراوانی از سلولها و باکتریها بسیار مناسب میباشد.
محیط کشت کامل(Complete media):
این محیط تمام موادی که باری رشد باکتری ها و سلول ها لازم است را دارد، همچنین مواد ضد میکروبی نیز ندارد. این محیط ها هیچگونه مهار کننده ندارند و تغییر رنگی با رشد باکتری ها مشاهده نمی شود.
محیط کشت افتراقی(Differential/ indicator medium):
این محیط برای جداسازی و ایزوله نمودن نوع خاصی از سلولها و یا باکتری ها بسیار مناسب میباشند، همچنین برای جدا نمودن سلولها مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از پرکاربردترین دستگاه های موجود در آزمایشگاه دماسنج یا ترمومتر است که این وسیله از تجهیزات ازمایشگاهی می باشد و دمای مواد مایع و جامد و همچنین وسایل آزمایشگاهی را در واحد های متفاوت اندازه گیری مینماید.( همانند سانتی گراد، سیلسیئس و فارنهایت که در دماسنج مایع وجود دارد).
تقریبا تمام آزمایشگاه ها به این دستگاه نیازمند هستند و می توان گفت که ترمومتر یکی از دستگاه های عمومی برای آزمایشگاه ها می باشد. معمولا یک لوله ی شیشه ای که 2 طرف آن بسته می باشد و در قسمت پایین آن مخزنی پر از جیوه ( که البته درمعمولی ترین مدل دماسنج آزمایشگاهی، جیوه است). دلیل استفاده از جیوه نیز خاصیت انبساطش می باشد.
اجسام در مقابل حرارت در لوله بالا می روند و اساس کار دماسنج ها بر اساس انبساط و انقباض جیوه و الکل می باشد. در مورد شکل ظاهری دماسنج شیشه ای، می توان آن را به دو برابر یک میله ی خودکار شبیه کرد. معمولا در دماهای بالا به کمک جیوه، دما را اندازه گیری می کنند و در دماهای پایین اندازه گیری به کمک الکل می باشد.
اساس کار ترمومتر یا دماسنج آزمایشگاهی چیست؟
در همه ی ترمومتر ها، باید استاندارد ملی و تکنولوژی های NIST و DKD به کار رفته باشد. دماسنج آزمایشگاهی معمولا گزارش درجه بندی هم دارند. در هر قسمت جرم مخصوص و درستی و دقت دما رعایت شده است.
در بعضی محیط ها از جیوه نمیتوان استفاده کرد ( استفاده از آن ممنوع می باشد). بنابراین باید از یک خط کامل از دماسنج های ایمن، از نظر محیط زیست استفاده کرد. مهمترین کار ترمومتر اندازه گیری دمای بدن است که همان دماسنج پزشکی می باشد.
حساس ترین دماسنج جهان، دماسنج نوری می باشد آنقدر دقیق است که می تواند تغییرات درجه ی حرارت اشیاء را هم در حین حرکت اتم هایشان اندازه گیری کند. معمول ترین حالت ترمومترها جیوه ای و الکلی می باشند. این مدل دماسنج آزمایشگاهی برای دماهایی در محدوده ی نقطه ی بالای انجماد و پایین تر از نقطه ی جوش مناسب است.
دستگاه در مقابل حرارت بالا می رود و وقتی در نقطه ای توقف کرد، می توان عدد را به عنوان دما در نظر گرفت. نکته ی مهم این است که ترمومترهای جیوه ای دمای منفی 39 را تحمل نمی کنند. زیرا جیوه در این دما یخ میزند.
یکی از پرکاربردترین مدل های دماسنج آزمایشگاهی، دسته ی dial می باشد که کاربرد های گوناگونی دارد و در انواع آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد. دماسنج جیوه ای و الکلی به صورت دیواری و میله ای توزیع شده است.
معمولا مدل دیواری در منازل و میله ای در آزمایشگاه ها و مکان های صنعتی کاربرد دارد. دماسنج آزمایشگاهی با انواع برند های معتبر در رشنولب به فروش می رود، در بین این ها، دماسنج جیوه ای به صورت عمده و تک به فروش می رود و همچنین کاربرد بسیار بالایی دارد.
انواع مدل های دماسنج آزمایشگاهی جیوه ای
دماسنج جیوه ای ZEAL فرانسه از 10- تا 360+ درجه
دماسنج و رطوبت سنج دیواری سفید رنگ
دماسنج شیشه ای الکلی از 10- تا 110+ درجه زیل فرانسه (قطر این دماسنج 6 میلیمتر، طول آن 29 سانتی متر و وزن آن هم 19 گرم می باشد.)
دماسنج آسفالت
دماسنج خاک
دماسنج غذا
دماسنج خاک آنالوگ
دماسنج آشپزخانه
دماسنج شیشه ای ضد آب می باشد، نام های دیگر آن نیز دماسنج آزمایشگاهی، ترمومتر میله ای، دماسنج تماسی، ترمومتر شیشه ای، دماسنج میله ای، دماسنج نفوذی میله ای، دماسنج میله ای ضد آب. از جمله مزایایی که دماسنج شیشه ای دارد این است که قیمت بسیار ارزانی دارد و کار با آن ساده می باشد.
به صورت کلی خواندن درجه های رویترمومتر کمی دشوار است و بازه اندازه گیری دمایی آن نسب به سایر دماسنج ها متفاوت است. برای اینکه بهتر بتوانید درجان بر روی آن را بخوانید رنگ آن ها را مشکی مینمایند. جهت اطلاع بیشتر از قیمت دماسنج آزمایشگاهی یا ترمومتر تماس بگیرید.
یکی تجهیزات ازمایشگاهی که در اکثر خانه ها، محل کار و یا حتی اتومبیل ها وجود دارد دماسنج است. درباره دماسنج، دما و اندازه گیری آن سولات بسیاری ممکن است به ذهن افراد خطور نماید. دماسنج وسیله ای می باشد که برای اندازه گیری دما مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله در انواع مختلفی وجود دارد و برای مصارف متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد، در این مطلب از رشنولب به طور کامل درباره این کالا و کاربرد هایش همراه ما باشید.
دماسنج چیست؟
وسیله ای می باشد که بر مبنای واحد های مختلفی است و با استفاده از این وسیله می توانیم دما را اندازه گیری نماییم؛ برای نمونه می توانیم دمای بدن را به راحتی اندازه گیری کنیم. دماسنج های دیجیتالی، الکلی و جیوه ای رایج ترین دماسنج هایی می باشند که موجود هستند و با منبسط شدن جیوه یا الکل درون مخزن آن ها کار می نمایند.
تاریخچه دماسنج
اولین ابزار علمی را برای اندازهگیری درجه حرارت، در سال ۱۵۹۲ توسط گالیله اختراع شد، او یک بطری شیشهای گردن باریک انتخاب کرده بود. بطری با آب رنگی تا نیمه پر شده و به صورت برعکس در یک ظرف با آب رنگی قرار گرفته بود. با تغییر دما هوا آب بطری منبسط یا منقبض میشد و آب در گردن بطری بالا یا پایین میرفت. این وسیله او بیشتر جنبه دما نما داشت و ابزار دقیقی برای اندازه گیری دما نبود.
دوک فردینالند توسکانی، در سال ۱۶۳۵ دماسنجی ساخت که در آن از الکل (که در دمایی خیلی پایینتر از دمای آب یخ میبندد.) استفاده کرد.
در سال ۱۶۴۰ دانشندان ایتالیایی دماسنج جدیدی که در آن جیوه به کار رفته بود، اختراع کردند.
انواع دماسنج
دماسنج دیجیتال
ترموکوپل
دماسنج لیزری
دماسنج الکلی
دماسنج جیوه ای
نحوه کار با انواع دماسنج
در این بخش کار با انواع دماسنج ها آموزش داده می شود همراه ما باشید:
نحوه کار با دماسنج جیوه ای و الکلی:
اساس کار هر دو این دماسنج ها همانند یکدیگر می باشند. برای استفاده از آن ها انتهای این وسایل را که مخزن الکل و یا جیوه می باشد باید در تماس با نمونه ای باشد که قصد داریم دمای آن را اندازه گیری نماییم،مدتی صبر میکنیم تا دمای آن ثابت شود سپس دماسنج را طوری نگه می داریم که بتوانیم الکل یا جیوه درون آن را ببینیم، در این صورت عددی که میبنیم را گزارش می کنیم.
نحوه کار با دماسنج دیجیتال
این دماسنج ها معموات بر اساس ترمومتر کار می کنند و خودشان دما را به صورت لحظه ای گزارش می کنند. سرعت اندازه گیری تغییرات دما در این دماسنج ها بسیار مناسب است. چنانچه قصد کتار کردن با این دماسنج را داشتید کافیست تا سنسور آن را در تماس با نمونه قرار بدهید.
نحوه کار با دماسنج لیزری
این دماسنج ها به راحتی می توانند از دور دما را اندازه گیری نمایند. برای اندازه گیری دما توسط این دماسنج کافی است تا نوک آن ها را به سمت نمونه ای که قصد دارید دمایش را اندازه گیری نمایید و قرار دهید، ئ دما را از روی صفحه نمایش دماسنج بخوانید.
این دماسنج ها برای اندازه گیری دمای هوا به هیچ وجه مناسب نمی باشد و دمای سطح روبروی خودش را گزارش خواهد داد.
نحوه کار با ترموکوپل
نحوه کار با ترموکوپل بسیار شبیه به دماسنج دیجیتال ترمومتری می باشد، کافیست سنسور آن با نمونه در تماس قرار گیرد.
سخن پایانی
در این مطلب از رشنولب به طور کامل درباره انواع دماسنج و کاربرد هایش صحبت کردیم، چنانچه قصد خرید این محصول را داشتید با شماره گیری تلفن زیر با ما ارتباط برقرار نمایید و محصول را سفارش دهید.
از تجهیزات آزمایشگاهی بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه بشرها هستند، بشر آزمایشگاهی ظرفی است استوانه ای شکل که دارای دهانه گشادی است و به همین دلیل استفاده از این وسیله آسان است. در این مقاله از رشنولب قصد داریم تا اطلاعات کاملی درباره بشر را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم و همچنین شما میتوانید برای خرید بشر آزمایشگاهی با رشنولب ارتباط برقرار نمایید.
ویژگی های بشر آزمایشگاهی
جنس بشرها از بروسیلیکات 3.3 است و شکل ظاهری همانند یک استوانه اب کفه تخت که بر روی بدنه آن درجه بندی شده است. برای مثال چنتنچه بشری 250میلی لیتری باشد درجه بندی آن به صورت 50، 150، 200،250 خواهد بود.
همچنین بشرها دارای حجم و قد های مختلفی هستند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:
بشر قد بلند که ارتفاع بشر دو برابر قطر بشر می باشد،
بشر متوسط که برای کارهای معمولی مورد استفاده قرار می گیرد،
بشر قد کوتاه و یا پهن (کریستالیزور) که در این نوع بشر ها، ارتفاع بشر نصف قطر بشر است و برای حرارت دادن استفاده میشود، زیرا سطح تماس زیر بشر زیاد می باشد.
بشر آزمایشگاهی چه کاربردی دارد؟
بشرها برای کاربردهای گوناگونی به خصوص در آزمایشگاه شیمی ساخته می شوند، مانند: برداشتن حجم معینی از مایعات، گرم کردن محلولات، حل کردن مواد و تهیه محلول ها، رسوب گیری، صافی، گرم کردن، تبخیر، مخلوط کردن مایعات و انتقال محلول.
انواع بشر آزمایشگاهی
1.بشر شیشه ای:
این بشرها برای برداشتن مایعات مورد استفاده قرار میگیرد بنابراین مندرج هستند، همچنین از این بشر ها به عنوان ظرف واکنش نیز استفاده خواهد شد البته در زمانی که حرارتی وجود نداشته باشد. آزمایش هایی مانند ph متری، پتانسیومتری و آزمایش هایی که در آن الکترود استفاده میشود.
2. بشر پیرکس:
این بشرها برای حرارت دادن محلول مورد استفاده قرار میگیرید و چنانچه نیاز باشد دو مایع در کوره یا بر روی شعله حرارت یابند بشر پیرکس مورد استفاده قرار خواهد گرفت. شیشه های بروسیلیکاتی یا پیرکس در برابر فعل و انفعالات شیمیایی با حجم های متفاوت مقاوم است.
3. بشر های پلاستیکی:
بشرهای پلاستیکی همانند بشرهای شیشه ای برای برداشتن مایعات و ریختن آن درون ظرف استفاده میشود. برای اینکار هر چقدر بشر باریکتر باشد خطا نیز کمتر خواهد شد. بشرهای پلاستیکی به صورت کلی به دو دسته تقسیم بندی میشوند که شامل: پروپسلین،دارای تحمل گرمایی پایین و ptfe که دارای پایداری شیمیایی و محدوده وسیع دمایی تا 290 درجه سانتی گراد است.
4. بشر های فلزی:
بشرهای فلزی به دو دسته تقسیم بندی میشوند که شامل:
فولاد ضد زنگ: در این نوع بشرها پایداری شیمیایی و مقاومت دمایی بسیار بالا است، به همین دلیل نیز عموما از این بشرها استفاده میشود.
آلومنیوم: این بشرها با توجه به محلولی که در آن ریخته میشود انتخاب خواهد شد.
سایر ویژگی های بشر آزمایشگاهی
همانطور که گفته شد بشرها مندرج هستند و با خطی که روی دیواره آن است مشخص میشود اما درجه بندی برای اندازه گیری حجم دقیق نمیباشد. بنابراین استوانه مدرج( فلاسک حجمی) بسیار دقیق تر میباشد. از استوانه مدرج برای تعیین نمودن حجم مایعات استفاده میشود و بسیار دقیق تر از استوانه مندرج است.
تفاوت استوانه ی مدرج و استونه ی مندرج (بشر)
بشر برای هم زدن، مخلوط کردن و حرارت دادن مایعات به کار میرود. اما استوانه مدرج به دلیل کمبود قطر آن برای هم زدن مناسب نیست.
همچنین برای تعیین حجم مایع از استوانه مدرج استفاده می شود.
تفاوت ارلن و بشر
ارلن نیز یکی از وسایل آزمایشگاهی مانند بشر است، اما تفاوتهایی با بشر دارد. ارلن دارای دهانه باریک تری نسبت به بشر است، بنابراین بخار کمتری از آن خارج میشود. همچنین ارلن را بر خلاف بشر می توان توسط چوب پنبه و یا شیشه آلات مسدود کرد.
*نکته:
نباید محلول به مدت طولانی در بشر بماند، زیرا به دلیل دهانه گشاد بشر، به سرعت تبخیر می شود.
طرز کار با بشر آزمایشگاهی
ابتدا باید بشر را به خوبی بشوییم تا مواد چسبنده از آن کنده شود. برای شست و شو دادن می توانیم از روش هایی مانند آب کشیدن با آب معمولی، کر دادن با آب مقطر و یا کردادن با محلول مورد نظر که باید در بشر ریخته شود استفاده کنیم. البته روش شست و شو بستگی به نوع کار دارد.
بعد از آن که بشر را شستیم، باید آن را به خوبی خشک نمایید و بیرون آن را با یک دستمال تمیز به آرامی خشک می کنید و برای خشک کردن داخل آن، از حرارت دادن استفاده نمایید. توجه داشته باشید که نباید حرارت را به طور مستقیم به آن برخورد کند، زیرا باعث شکستگی میشود. برای این کار میتوانید بشر را روی سه پایه و توری بگذاریم.
بعد از آن که خشک شد، مدتی آن را در جایی قرار دهید تا به خوبی سرد شود.
خرید بشر آزمایشگاهی
یکی از وسایل پرکاربرد در آزمایشگاه ها بشر می باشد که برای مخلوط کردن، گرم کردن و .. مواد باهم استفاده می شود. همانطور که گفته شد، بسته به نوع کار از بشر های مخصوص استفاده می کنیم.
همچنین بشر ها در جنس های مختلف ساخته می شود که کاربرد های متفاوتی دارند: جنس شیشه، پلاستیکی، پیرکس و فلزی.
در این مقاله ما شما را با ویژگی های مختلف بشرها آشنا کردیم. امیدواریم مفید بوده باشد.
همچنین، اگر قصد خرید بشر آزمایشگاهی دارید، برای دریافت مشاوره و همچنین خرید این محصول می توانید با کارشناسان رشنو لب ارتباط برقرار کنید.