RashnoLogo

دستگاه ph متر چیست؟ کاربردهای ph متر چیست؟

ph متر

ph متر یک ابزار علمی و یکی از تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز در انواع آزمایشگاه ها برای اندازه گیری فعالیت های هیدروژن-یونی در انواع محلول ها می باشد. در واقع، استفاده از این دستگاه راهی برای مشخص شدن اسیدی یا قلیایی بودن ماده ی مورد نظر است. این دستگاه آزمایشگاهی یک کمیت لگاریتمی را به کاربر نمایش می دهد.

ph متر تفاوت در پتانسیل الکتریکی بین یک ph الکتریکی و الکترود مرجع را نیز اندازه گیری می کند. به همین دلیل به ph متر گاهی پتانسیومتریک نیز می گویند. تفاوت الکتریکی بودن هم به اسیدی یا قلیایی بودن مایعات بستگی دارد. معمولا ph متر در آزمایشات آزمایشگاه های مختلف و کنترل کیفی مورد استفاده قرار میگیرد. در ابتدا که مفهوم ph متر معرفی شد، منظور از ph بودن، میزان یون H موجود در آب بود. علت نام گذاری ph (مختصر شده ی قدرت یون هیدروژن) هم میزان یون H می باشد.

 

ph متر چیست؟

ph متر چیست؟

پی اچ متر دستگاهی است که برای اندازه گیری میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول استفاده می شود. به این خاصیت اسیدی یا قلیایی بودن، PH محلول نیز گفته می شود. در نتیجه، PH واحدی است که میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول را با آن معرفی می کنند. میزان پی اچ در یک بازه 0 تا 14 نشان داده می شود.

اطلاعات عددی که توسط این دستگاه نمایش داده می شود نشان دهنده میزان فعالیت اسید یا باز بر مبنای میزان فعالیت یون هیدروژن است. میزان پی اچ یک ماده مستقیما با نسبت یون هیدروژن و یون هیدروکسیل آن ماده ارتباط دارد. اگر میزان یون هیدروژن از یون هیدروکسیل بیشتر باشد، ماده اسیدی بوده و میزان پی اچ کمتر از 7 خواهد بود. اگر میزان یون هیدروکسیل از یون هیدروژن بیشتر باشد، ماده بازی بوده و میزان ph آن از عدد 7 بیشتر خواهد بود.

اگر میزان یون هیدروژن و یون هیدروکسیل موجود در یک ماده یکسان باشد، ماده خنثی و ph آن 7 خواهد بود. ماده های اسیدی دارای یون های هیدروژن آزاد و ماده های بازی دارای یون های هیدروکسیل آزاد هستند. درصد این یون ها در یک محلول و در شرایط خاص همیشه ثابت است. دستگاه ph متر دستگاهی هست که می توان با استفاده از آن خواص اسیدی یا بازی یک ماده را سنجید. یکی دیگر از ابزارهایی که عملکردی مشابه ph دارد، کاغذ تورنسل است.

برای آشنایی با قیمت دستگاه ph متر و دریافت مشاوره خرید همین حالا با کارشناسان رشنو لب تماس بگیرید

 

کاربرد ph متر چیست؟

کاربرد اصلی ph مترها در آزمایشگاه های صنایع غذایی، دارویی، صنایع کشاورزی و دامپروری، تصفیه خانه ها، آزمایشگاه های صنعتی و پزشکی و به طور کلی برای تمام آزمایش هایی که میزان اسیدی بودن در آن ها اهمیت داشته باشد، کاربرد دارد. ph متر به صورت علمی میزان مولکول های یونیزه شده به غیر یونیزه شده در محیط های آبی را نشان می دهد. یکی از کاربرد های ph متر، مشخص شدن میزان ph مایعات است که این موضوع به 2 روش وجود دارد.                                               انواع ph متر

  1.  استفاده از ph متر الکتریکی: در ph متر الکتریکی پتانسیل الکتریکی بین دو الکترود اندازه گیری می شود و میزان یون هیدروژن در آن، همان عدد مورد نظر است که باید به جدول مراجعه شود و یون هیدروژن را از آن اندازه گیری کرد.
  2. تعیین ph متر به روش رنگ سنجی (کاغذ ph متر)

نحوه استفاده از ph متر

مرسوم ترین روش در محاسبه ی ph متر، استفاده از معرف های شیمیایی (شناساگرها) و تجهیزات الکترونی می باشد. معرف های شیمیایی الیاف، کاغذ یا محلولی خاص می باشد که در محیط اسیدی و بازی تغییر رنگ می دهند. این دستگاه 2 قسمت دارد. میله کاوشگر و اندازه گیر.

میله کاوشگر ph محلول را به سیگنال الکترونیکی تبدیل می کند و اندازه گیر آن را تحلیل می کند. قابل ذکر است که ph متر در هر آزمایشگاهی که با محلول سروکار دارد مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در آزمایشگاه های تخصصی برای اندازه گیری ph فراورده های خون به کار می رود. به صورت تخصصی تر ph متر پلاسما برای ارزیابی وضعیت بالینی بیمار می باشد که معمولا بین 7/35 تا 7/45 می باشد.

مقدار عددی اسیدی یا بازی بودن مایعات بین صفر تا 14 می باشد و عدد 7 که میانگین است به معنی خنثی ست. از صفر تا 7 اسیدی و از 7 تا 14 بازی است. بنابراین هرچه عدد به صفر نزدیک تر باشد میزان اسیدی بودن بیشتر است و هرچه عدد به 14 نزدیک تر باشد میزان قلیایی بودن بیشتر می باشد. آب خالص هم حالت خنثی دارد. به عنوان مثال ph آب آشامیدنی باید حدود 7 باشد. آب پایین تر از 7 باعث خوردگی فلزات مخصوصا آهن می شود. به همین دلیل در صنعت غلظت آب را بالاتر از 7 تنظیم می کنند. سرعت خوردگی با افزایش دما رابطه ی مستقیم دارد. بنابراین کنترل دما و ph متر در همه ی صنایع امری ضروری است.

 

انواع PH متر کدامند؟

  1. پی اچ متر قلمی ( تستر): این pH مترها ارزان، سبک و کوچک می باشند ولی دقت کمتری نسبت به نوع دوم یعنی pH مترهای پرتابل دارند.
  2. پی اچ متر پرتابل ( PH متر قابل حمل ):pH مترهای نوع دوم بزرگ‌تر و گران‌تر می باشند و معمولاً نسبت به نوع اول کارایی بیشتری دارند. به نوع اول نیز پرتابل می‌گویند البته پرتابل قلمی.
  3. پی اچ متر رومیزی ( PH  متر آزمایشگاهی ):این نوع pH متر دارای دقت بسیار بالاتری می باشد و برخی از آن‌ها قابلیت سنجش پارامترهای متعددی علاوه بر pH را نیز دارند. این نوع برخلاف موارد قبل قابلیت حمل‌ونقل را ندارد و باید در جای ثابتی قرار گیرند.ph متر

مراحل آماده‌سازی pH  متر

قدم اول: قبل از شروع کار با pH متر ابتدا باید مطمئن شوید که میله جستجوگر در محلول نگه‌دارنده یا محلول باpH  =۴ نگهداری شده است. در غیر این صورت ممکن است در تعیین pH محلول مورد مطالعه دچار خطا بشود. برای حل این مشکل میله جستجوگر را به مدت ۲ ساعت در آب مقطر نگهداری نمایید و سپس آن را در محلول نگه‌دارنده قرار دهید.

قدم دوم: بسیاری ازاین نوع رومیزی و برخی از pH مترهای قلمی قابلیت اندازه‌گیری پارامترهایی غیر از PH را نیز دارند. بنابراین لازم است مطمئن شوید. pH متر شما در حالت اندازه‌گیری  pH قرار دارد.

قدم سوم: میله جستجوگر را به‌وسیله آب مقطر بشویید یا آن را در آب مقطر قرار داده و تکان دهید. حالا این وسیله آماده فرآیند تنظیم (calibration) است.

شرایط نگهداری PH متر

قدم اول: پس از پایان اندازه‌گیری pH محلول موردنظر میله جستجوگر را با آب مقطر شست و شو دهید و با دستمال‌کاغذی خشک کنید (دستمال را نباید روی میله جستجوگر بکشید، تنها کافی است دستمال آن را به‌آرامی لمس نمایید.)

قدم دوم: میله جستجوگر را در محلول به ۴ pH =بازگردانید و تا استفاده بعدی از آن در این محلول نگهداری کنید (درپوش میله جستجو‌گر معمولاً طوری طراحی‌شده است که می‌توان محلول ۴pH=  را در آن ریخته و سر میله جستجوگر را در آن قرار دهید.)

ph متر

نکات ایمنی درباره PH متر

۱.  هنگام استفاده از pH متر از دستکش آزمایشگاهی استفاده نمایید.

۲. درصورتی‌که با محلول‌های خطرناک کار می‌کنید استفاده از ابزارهای محافظتی دیگر مثل عینک مخصوص آزمایش و ماسک توصیه می‌شود.

۳. درصورتی‌که محلول را به‌صورت دستی هم می‌زنید و یا تکان می‌دهید باید دقت کنید که حرکت دست شما طوری باشد که باعث پاشیده شدن محلول روی لباس و یا اطرافتان نشود. درصورتی‌که این اتفاق رخ داد به‌سرعت محل را بشویید.

۴. قبل از استفاده از هر ظرف و یا وسیله‌ای که با محلول مورد آزمایش در تماس می باشد از آلوده نبودن آن با ماده‌ای دیگر مطمئن شوید.

سخن پایانی

در این مطلب از رشنو لب به طور کامل درباره PH متر صحبت کردیم چنانچه قصد خرید لوازم آزمایشگاهی دارید می توانید با شماره گیری 02155867742 با ما تماس بگیرید و محصول مورد نظر خود را سفارش دهید.

4.9/5 - (61 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *